Zakelijk auto verzekeren

Een auto is zakelijk wanneer deze minimaal een bepaald percentage van het aantal kilometers zakelijk aflegt. Je auto kan je op naam van je bedrijf zetten wanneer je deze voornamelijk gebruikt voor klantenbezoek, vervoer van huis naar werk wanneer het werknemers betreft, het vervoeren van materialen voor je bedrijf en het afleveren en/of bezorgen van goederen. Op het moment dat deze diensten de hoofdmoot vormen van het gebruik van de auto is het een zakelijke auto en moet je een zakelijke autoverzekering afsluiten.

 

Waar let je op bij een auto zakelijk verzekeren

Ga je een auto zakelijk verzekeren dan zal je goed de gegevens van de verzekeraar moeten doornemen. Niet iedere verzekeraar zal namelijk het privé gebruik van een zakelijke auto dekken bij schade. Rijd je dus schade met een zakelijk verzekerde auto in je eigen tijd, dan is de kans groot dat die schade niet vergoed wordt. Verzekeraars hebben hier een registratie systeem voor waarin ze bijhouden wat zakelijke kilometers en wat privé kilometers zijn. In veel gevallen is het niet goed te beoordelen voor een leek wat voor soort verzekering je moet afsluiten. In die gevallen doe je er verstandig aan om het contact via een tussenpersoon of via de verzekeraar zelf telefonisch te laten verlopen. Men kan je dan volledig informeren over de zaken die je tegenkomt bij een zakelijke autoverzekering.

 

Welke bedrijven kunnen zakelijk een auto verzekeren

Een zakelijke auto verzekeren kan in meerdere situaties. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

 • Een eenmanszaak. Ben je zelfstandig ondernemer en heb je een bestelwagen nodig voor je werkzaamheden maar rijd je daarnaast ook in een andere privé auto; dan kan je voor de bestelwagen een zakelijke auto verzekering afsluiten.
 • Een ZZP-er. Als ZZP-er zal er niemand in jouw bedrijfswagen rijden dan jij zelf. Wanneer je deze auto uitsluitend of voor het grootste gedeelte voor de zaak rijdt kan je een zakelijke auto verzekering afsluiten voor je auto.
 • Een MKB-er. Werk je in het Midden- en kleinbedrijf, dan heb je waarschijnlijk meerdere zakelijke auto’s rondrijden in een wagenpark. Deze kan je stuk voor stuk zakelijk verzekeren. Denk er wel aan dat de werknemers de auto’s onder geen beding particulier mogen gaan rijden; in dat geval vervalt namelijk de dekking via de zakelijke verzekering.
 • Jouw werknemers. Over het algemeen neem je een lease auto in combinatie met een complete verzekering erbij. Wanneer dit niet zo is of wanneer een werknemer in een eigen auto van de zaak rijdt in plaats van een lease auto is het eveneens mogelijk om een zakelijke verzekering af te sluiten. De werknemer zelf kan dit eventueel ook doen, maar moet er ook dan weer op letten dat hij geen privé kilometers gaat rijden met de auto van de zaak.

Welke auto’s kan je zakelijk verzekeren
In principe is het mogelijk om iedere willekeurige auto zakelijk verzekeren. Je hoeft dus niet per definitie met een bestelbusje te rijden. Wanneer je een willekeurige (personen)auto of bestelbus rijdt kan je deze zakelijk verzekeren. Dat heeft behoorlijk wat voordelen voor jou als bedrijf. Zo zal je minder wegenbelasting betalen over je zakelijke auto. Daar zitten een paar voorwaarden aan verbonden.

 • Je moet in het register van de belastingdienst staan als ondernemer voor omzetbelasting en een BTW nummer hebben voor je bedrijf.
 • De auto moet op naam van jouw bedrijf staan.
 • Jij moet de rechtspersoon zijn aan wie het BTW nummer toegekend is.
 • Je rijdt minimaal 10 procent van alle jaarlijkse kilometers voor de zaak.

Hoe werkt de BTW aftrek

Wanneer je ondernemer bent is het jouw recht om betaalde BTW aan ondernemers in mindering te brengen op je BTW aangifte die je ieder kwartaal uitvoert. Ook wanneer je een bestelauto koopt voor je bedrijf betaal je dus BTW. Op het moment dat jij werkzaamheden verricht voor je bedrijf waarvoor je BTW in rekening moet brengen mag je deze BTW in mindering brengen. Wel is het zo dat je BTW moet terugbetalen over de auto die je als bestelwagen rijdt over het privégebruik. Woon-werkverkeer valt volgens de Belastingdienst ook over privégebruik. Geef ook aan dat je de BTW wil verrekenen wanneer je de auto zakelijk gaat verzekeren. De cataloguswaarde van je zakelijke auto wordt dan namelijk minder doordat het BTW percentage wordt verrekend met de cataloguswaarde. Je zal dan als bijkomend voordeel flink minder premie hoeven te betalen voor je bedrijfswagen.

 

BPM vrijstelling

Wanneer je zakelijk met een auto rijdt moet je aanvankelijk BPM betalen aan de overheid. Ben je echter ondernemer, dan heb je vrijstelling van die BPM. Vrijstelling van BPM of verrekening van BPM geef je aan bij de verzekeraar; je betaalt dan eveneens minder premie. Er zijn een paar uitzonderingen;

 • De bestelauto wordt omgebouwd tot personenauto.
 • De bestelauto wordt verkocht aan een particulier terwijl hij nog geen 5 jaar oud is.
 • Je stopt met je bedrijf.

Behaal voordeel bij zakelijk verzekeren

Wil jij een auto zakelijk verzekeren, maak dan een weloverwogen keuze uit de meerdere verzekeringen. Dat kan je doen door het opvragen van offertes. Je krijgt voor jouw eigen situatie meerdere offertes om te vergelijken. Een goede keuze kan jou een voordeel tot wel 20 procent opleveren.