Welke dekking kiezen?

Als je voor het eerst achter het stuur van je auto stapt ben je verplicht deze te verzekeren. Je belandt dan gelijk in een wereld waar de meeste mensen zich geen raad weten. Je krijgt te maken met allerlei soorten verzekeringen voor je auto, en de ene is nog goedkoper dan de andere . We hebben voor jou gekeken wat voor soort verzekering voor jou het handigste is om af te sluiten. We hebben de soorten verzekeringen op een rijtje gezet en lichten voor jou toe.

De voordeligste keuze WA

De verplichte verzekering voor jouw auto is de WA verzekering. Dat is een verzekering die alle schade dekt die jij toebrengt aan een ander. Ben jij schuldig aan een aanrijding, dan wordt de schade die jij hebt aangericht vergoed. Dat is de enige functie van een WA verzekering. Je sluit deze verzekering af op het moment dat je een oud barreltje koopt van minimaal 8 jaar oud. Dat doe je omdat de waarde bij een total loss amper nog de moeite waard zal zijn. Je kan dan beter een nieuwe auto kopen dan een dure reparatie laten uitvoeren aan jouw auto. Je spaart behoorlijk wat geld met een WA verzekering. Wie verstandig is denkt vooruit en zet maandelijks wat geld apart. Op die manier kan je sparen voor een andere auto of voor een reparatie aan je eigen auto. De WA verzekering is doorgaans de prijs waar aanbieders en verzekeraars mee stunten wanneer ze een reclame maken voor hun verzekeringen.

 

De gemiddelde keuze WA plus

Voor de gemiddelde verzekering voor je auto zijn een aantal benamingen. Je hebt verzekeraars die het hebben over WA beperkt casco. De inhoud van deze verzekering is echter bij nagenoeg alle verzekeraars hetzelfde. Dit is een verzekering die veel wordt afgesloten voor auto’s met een leeftijd tussen 4 en 8 jaar. Ook oudere auto’s met een hoge waarde krijgen doorgaans een WA plus verzekering. Het is een verzekering die de volgende zaken dekt aan jouw auto:

 • Schade door hagel of storm. Schade door winterse omstandigheden als hagel of natuurgeweld zoals storm wordt gedekt.
 • Schade door brand of diefstal. Is jouw auto het slachtoffer van dieven, vandalisme of ontstaat er brand in je auto; deze verzekering dekt voor jou de schade. Doorgaans wordt de dagwaarde aan jou uitgekeerd. Het is dan ook handig als je auto nog een waarde heeft.
 • Ruitschade aan je auto. Een sterretje of een barst in je ruit wordt vergoed wanneer je deze verzekering hebt afgesloten. Het kan zijn dat je een eigen risico moet betalen voor deze verzekering. Dat eigen risico kan oplopen tot 150 euro per keer.
 • Alles wat de WA verzekering ook dekt. Duidelijk dus; ook de schade die jij toebrengt aan iemand anders wordt gedekt door de WA plus verzekering.

Alles meeverzekerd met de Allrisk verzekering

Kies je voor de Allrisk verzekering, dan kies je voor de meest uitgebreide dekking. Het is een verzekering die aan  jou de meeste zaken uitkeert.

 • Een schade aan je auto waar je zelf schuld aan hebt. Heb je een paaltje geraakt of ben je onvoorzichtig in het verkeer geweest; de Allrisk dekking dekt schade door eigen schuld en de schade aan je eigen auto.
 • Nieuwwaarde garantie. Koop je een splinternieuwe auto, dan wil je natuurlijk bij een autoverzekering kunnen verzekeren dat de auto de eerste paar jaar zijn nieuwwaarde behoudt. Wordt je auto gestolen, dan krijg je de nieuwwaarde van je auto vergoed. Je kan deze nieuwwaarde uitbreiden tot 3 jaar bij een aantal verzekeraars. Je betaalt wat meer maar je auto heeft langer een hoge waarde.
 • Schade door hagel en storm.
 • Schade door brand en diefstal.
 • Ruitschade aan je auto.
 • Alles wat de WA verzekering ook dekt.

Zaken die je autoverzekering niet dekt

Uiteraard zijn er ook zaken die zelfs de meest uitgebreide autoverzekering niet dekt. Ook die hebben we voor je op een rij gezet.

 • Schade die je expres veroorzaakt. Met opzet een deuk in je auto rijden wordt natuurlijk niet vergoed door de verzekeraar.
 • Schade door rijden onder invloed. Heb je teveel alcohol of drugs gebruikt, dan ben je niet verzekerd wanneer je schade aan je auto rijdt. De schade aan de auto van de tegenpartij wordt daarentegen wel vergoed.
 • Schade door deelname aan een wedstrijd. Je auto is verzekerd voor normaal vervoer. Ga je ermee racen en loopt je auto schade op, dan is dat niet verzekerd.
 • De gebruikelijke waardevermindering. Een auto heeft altijd een dagwaarde. Dat is de waarde van de auto gerekend vanaf het moment van productie. Je mag niet verwachten dat een auto van 8 jaar oud nog dezelfde waarde heeft als een auto van 2 jaar oud.