Wegenbelasting berekenen

Een aanzienlijk deel van de vaste lasten van jouw auto gaat naar de wegenbelasting toe. Hoeveel je betaalt hangt helemaal af van je auto, maar je hebt het wel zelf in de hand. Wanneer je een auto gaat kopen die zo min mogelijk wegenbelasting kost voor jou bespaar je leuk op je huishoudbudget. We keken voor je hoe de berekening van jouw wegenbelasting tot stand komt.

 

Auto’s waar geen wegenbelasting over wordt betaald

Er zijn in ons land twee soorten auto’s waar je geen wegenbelasting over hoeft te betalen. Het zijn auto’s van de allernieuwste generatie die zo min mogelijk schade aan het milieu berokkenen. Deze auto’s zijn duurder in de aanschaf, maar je verdient een deel daarvan dus in de loop der jaren weer terug.

  • Een auto met enkel een elektromotor. Heb je een auto die echt alleen rijdt op een elektromotor, dus die je oplaadt aan een laadpaal, dan heb je geen wegenbelasting op deze auto. De elektriciteit die je gebruikt om je auto rijdend te houden kost echter wel genoeg, en ook hierover betaal je een deel belasting.
  • Een auto met enkel een waterstofverbrandingsmotor. Nog niet heel populair maar wel in opmars is dit type auto. Ook in dit geval wordt er geen wegenbelasting aan je berekend.

Let op; in het verleden was het zo dat je over een hybride auto ook geen wegenbelasting betaalde; dat voordeel is ingetrokken; je betaalt er tegenwoordig wel het volle pond voor. Helaas is dat een reden gebleken voor veel automobilisten met een hybride auto om deze in te ruilen.

 

Het soort auto wat je rijdt

De eerste vraag die wordt gesteld wanneer je wegenbelasting gaat berekenen is het soort auto wat je rijdt. Je hebt dan de keuze uit een normale personenauto, een personenauto met een CO2 uitstoot van 0 gram per kilometer, een auto met CO2 uitstoot van 1 t/m 50 gram per kilometer, een bestelauto voor particulieren, een bestelauto voor ondernemers, een bestelauto voor gehandicapten, een motor, een aanhanger, een camper, een caravan of woonwagen, een autobusje, een rijdende winkel of en handelaarsketen. Het is dus goed om het kenteken bij de hand te hebben waarop jouw auto goed wordt omschreven.

 

De provincie waarin jij woont

De provinciale opcenten worden berekend aan de hand van de provincie waarin jij woont. De ene provincie zal meer onderhoud aan de wegen moeten laten uitvoeren dan de andere provincie en daar betaal jij voor met de wegenbelasting. Een provincie als Noord Holland zal meer berekenen als bijvoorbeeld Groningen of Drenthe.

 

De brandstof die jouw auto gebruikt

Voor een auto is de brandstof die jouw auto gebruikt van toepassing op de hoogte van de wegenbelasting. Voor benzine betaal je het minste, daarna komt diesel, dan komt LPG3 en Aardgas en als laatste komt LPG en overige. (elektra en waterstof zijn in dit geval dus uitgesloten). Dit heeft te maken met de hoogte van de vervuiling die jouw auto aan het milieu bezorgt.

 

De gewichtsklasse van jouw auto

Auto’s zijn er in alle soorten gewichtsklassen. De hoogte van het gewicht zorgt voor de hoogte van de wegenbelasting in jouw geval. Kijk op het kentekenbewijs naar het ledig gewicht van je auto. Heb je nog geen kenteken, vraag deze gegevens dan op bij het RDW of bij de dealer. Hoe zwaarder jouw auto, hoe hoger de belasting van het wegennetwerk.

 

Grijs kenteken

Rijd jij in een bestelauto of in een omgebouwde bestelauto, dan is het voor jou mogelijk om een grijs kenteken aan te vragen. Dat zal nooit zomaar zijn gedaan door het RDW; je zal zelf moeten motiveren bij het RDW waarom jij met een auto rondrijdt op grijs kenteken. Een bestelauto die je zakelijk rijdt mag op grijs kenteken worden gezet wanneer je er zo min mogelijk particuliere kilometers mee maakt en wanneer je kan aantonen dat je ondernemer bent met een eigen BTW nummer. Je kan ook met een grijs kenteken auto rijden wanneer je een invalidenauto rijdt. In dat geval is er sprake van een loze ruimte achter het denkbeeldige tussenschot in de invalidenauto. Deze loze ruimte bepaalt, samen met de inrichting van de invalidenauto en de afhankelijkheid van een rolstoel, of je in aanmerking komt voor een grijs kenteken. Heb je een grijs kenteken, dan houdt dat in dat je aanmerkelijk minder wegenbelasting hoeft te betalen voor jouw auto.

 

De handigste calculator

Wil jij de wegenbelasting in jouw geval berekenen, dan doe je er verstandig aan om naar bijvoorbeeld de site van de Belastingdienst te gaan. Men heeft daar een calculator waarop jij heel eenvoudig kan berekenen hoe hoog de wegenbelasting in jouw geval zal uitpakken.