Autoverzekering tips

Autorijden is een aardig dure bezigheid. Wie geregeld op de weg zit kan daar over meepraten. Na de aanschaf van je auto ben je nog niet klaar; kosten als brandstof en de wegenbelasting van je auto nemen een behoorlijke hap uit je huishoudbudget. Een post waar je gelukkig wel zelf invloed op hebt is de prijs van je verzekering. We hebben een paar tips voor je om deze prijs binnen de perken te houden. Het is namelijk kinderspel om te besparen op je autoverzekering.

 

Het voordeel van regelmatig kosten vergelijken

Sluit je eenmaal een autoverzekering af, dan is de kous daarmee voor veel automobilisten ook echt af. Ze blijven bij hun verzekeraar zitten en bouwen door de loop der tijd een aantal schadevrije jaren op. Het gevaar is groot dat je als het ware inslaapt en op den duur teveel premie gaat betalen. Daarnaast krijgen nieuwe klanten ook een hogere korting wanneer ze een autoverzekering afsluiten. De oudere garde, de verzekerden die al sinds een lange tijd klant zijn, betaalt voor dit cadeautje. Wanneer jij wil blijven profiteren van welkomstpremies en niet teveel wil betalen moet je dus regelmatig de kosten vergelijken. Bij een verzekeraar ben je na een jaar vrij om te vertrekken en een andere verzekering af te sluiten bij de concurrent. Een bezoek aan een vergelijkingssite kan jou dus behoorlijk wat opleveren.

 

Claim niet iedere schade

Wanneer je een Allrisk verzekering hebt afgesloten ben je in principe verzekerd voor schade die je aanbrengt aan je eigen auto. De drang is dan ook groot om bij een paaltje wat je hebt geraakt een claim in te dienen. De schade die je echter door zo’n paaltje hebt valt in het niet tegen het verlies van je no-claim korting bij jouw maandelijkse premie. Wanneer je dus niet iedere schade verhaalt op je verzekeraar bouw je uiteindelijk een spaarpotje op waaruit je een kleine schade kan uitbetalen. Veel reparatiebedrijven bieden een service aan waarbij je tegen een erg aantrekkelijk bedrag jouw auto kan laten repareren.

 

Betaal per jaar vooruit

De meeste mensen hebben een autoverzekering waarbij ze per maand de verzekeringspremie betalen. Het spreiden van je kosten lijkt heel aantrekkelijk maar dat is het doorgaans niet. Jouw verzekeraar berekent jou over deze gespreide betaling namelijk een toeslag. Die toeslag kan zomaar oplopen tot wel 10 procent van het totale bedrag. Wanneer je wil besparen op je autoverzekering zou je dus jouw premie voor een heel jaar vooruit kunnen betalen. Je betaalt tot 10 procent minder, en bent voor de rest van het jaar van je premie betalingen af. Kan je het geld missen; reserveer dan iedere maand het bedrag van jouw autoverzekering en betaal daarmee het volgende jaar in één keer.

 

Houd je dekking in de gaten

Een auto heeft zijn eigen behoeften aan dekking van een verzekering. Rijd je in een oud barreltje van 10 jaar oud, dan zal de dagwaarde zodanig laag zijn geworden dat je geen schade meer wil laten herstellen wanneer je zelf een deuk in je auto hebt gereden. Een allrisk verzekering is dan ook behoorlijk aan de dure kant voor een auto van een dergelijke leeftijd. Is jouw auto 8 jaar of ouder en is hij nog steeds Allrisk verzekerd; dan betaal je veel teveel premie. Verstandiger is het in dat geval om te kiezen voor een WA plus verzekering waarbij je auto nog wel is verzekerd bij brand, diefstal, weersomstandigheden als hagel en storm en ruitschade. Heb je deze dekking ook niet meer nodig omdat je waarschijnlijk haast niets meer terug zal krijgen voor je auto, dan is het aan te raden om je auto alleen nog WA te verzekeren. Je bent dan nog verzekerd voor de hoogstnodige schade; de schade die jij aan een ander toebrengt bij een ongeval. De andere schade komt dan voor je eigen rekening.

 

Een hoger eigen risico afsluiten

Voor WA plus en Allrisk verzekeringen zit standaard een eigen risico van 150 euro inbegrepen. Dat is een eigen risico wat je betaalt per schadeclaim die je indient. Wanneer jij echter een zodanige rijstijl hebt dat je nooit schade hoeft in te dienen snijd jij jezelf in de vingers met een dergelijk laag eigen risico. Je betaalt dan namelijk naar verhouding een te hoge premie. Verstandiger is het in dat geval om je eigen risico te verhogen. Veel verzekeraars verzekeren jouw auto tot een eigen risico van wel 300 of 350 euro per schadeclaim. Jouw verzekeringspremie daalt op dat moment tot wel een tientje per maand. Vergeet echter niet om geld apart te zetten wat je op deze manier bespaart. Heb je namelijk wel een keer een schadeclaim – bijvoorbeeld doordat je opeens een winter met sneeuw en ijs hebt – dan kan je het hoge eigen risico gemakkelijk betalen.

 

Vergelijk en bespaar

Wil jij echt besparen op je autoverzekering, dan kan je – naast een vergelijkingssite bezoeken – ook gelijk passende offertes voor jouw situatie opvragen. Dat doe je via onderstaande link. Je vraagt gelijk meerdere offertes op om te vergelijken. Dat kan jou een behoorlijk voordeel, oplopend tot wel 20 procent opleveren.