Tijdelijke autoverzekering

Er zijn nogal wat situaties te bedenken waarin je geen autoverzekering nodig hebt die een heel jaar lang op jouw naam blijft staan. In die gevallen is het nodig dat je een tijdelijke autoverzekering afsluit. We keken voor jou naar een aantal situaties waarin je die tijdelijke autoverzekering moet afsluiten, wat de mogelijkheden zijn voor een tijdelijke autoverzekering en naar de manieren om een tijdelijke autoverzekering af te sluiten.

 

Wanneer moet jij je auto tijdelijk verzekeren

Er is een aantal situaties te bedenken waarin je een auto tijdelijk moet verzekeren. Feit is dat een auto verzekerd moet zijn voordat je ermee de openbare weg op moet. Een autoverzekering is dus altijd verplicht. Je moet je auto tijdelijk verzekeren wanneer:

  • Je even ‘in between jobs’ zit. Had je een auto van de zaak, krijg je van je nieuwe werkgever ook een auto van de zaak maar zit je nu nog even in een gat tussen twee banen in; dan rijd je waarschijnlijk rond met een tijdelijke auto. Die moet je tijdelijk verzekeren. De meeste mensen rijden in die tijd met een oud barreltje wat hooguit een WA verzekering nodig heeft.
  • Je iets goedkoops rijdt maar spaart voor wat duurders. Heb jij net je rijbewijs gehaald en ben je even blut, dan rijd je nu waarschijnlijk met wat goedkoops rond. Als het goed is ben je al aan het sparen voor een wat duurdere auto. Het is goed om voor dat goedkope brikkie wat je nu rijdt een tijdelijke autoverzekering af te sluiten. Ook dit zal, net als in het vorige voorbeeld, een WA verzekering zijn.
  • Je rijdt met een camper/cabrio/wat voor leuk voertuig dan ook op vakantie rond. Heb je voor de gelegenheid een camper, cabrio of iets vergelijkbaars gekocht wat je rondrijdt op vakantie in het buitenland en naar festivals? Dan sluit je een tijdelijke verzekering af. Zeker wanneer je deze auto na het festival of vakantieseizoen waarschijnlijk weer gaat verkopen.

Is het mogelijk om een auto tijdelijk te verzekeren

In principe kan je bij iedere verzekeraar je auto tijdelijk verzekeren. Er bestaat geen speciaal type verzekering voor. Je zal wel goed moeten lezen in de polis of jouw auto wel geschikt is voor tijdelijk verzekeren. In de polis wordt in dat geval gesproken over opzegkosten bij een autoverzekering. Kijk of die kosten er zijn en of ze in verhouding staan met de periode waarin jij de auto nodig hebt. Kan jij je daar niet in vinden; kijk dan voor een andere verzekeraar die jou die optie wel aanbiedt.

 

Als jij je auto maar een deel van het jaar gebruikt

Een cabriolet of een camper zijn voorbeelden van auto’s die maar een deel van het jaar worden gebruikt. Je gebruikt ze in de zomermaanden en/of in de vakantieperiode. Als jouw tijdelijke auto de rest van het jaar niet op de openbare weg staat maar bijvoorbeeld in een stalling kan je de verzekering van jouw auto tijdelijk stop zetten. Je schort dan je autoverzekering op. De verzekeraar zal echter wel een bewijs willen zien dat jouw auto inderdaad niet op de openbare weg is. Dat kan bijvoorbeeld aan het schorsingsbewijs van het RDW waarin staat dat jouw auto niet gebruikt wordt en er dus ook geen wegenbelasting hoeft te worden betaald. Het is niet verstandig om je autoverzekering helemaal stop te zetten in dit geval. De redenen hiervan zijn heel divers.

  • Een boete als je niet verzekerd bent. Zelfs een auto die stil staat moet verzekerd zijn. Ben je dat niet en ontdekt de politie dat; dan krijg je een boete die kan oplopen tot wel 400 euro. WA is dus de minimale verzekering als je auto stil staat in bijvoorbeeld de garage.
  • Een onverzekerde auto kan je lastig verzekeren. Heb je een auto die niet verzekerd is, dan is er een hoger risico op schade. Is een auto langere tijd onverzekerd geweest, dan zullen veel verzekeraars huiverig zijn om deze te verzekeren.
  • Zorg ervoor dat je niet onverzekerd bent. Het is heel verleidelijk om alles rondom je auto stop te zetten wanneer je hem niet gebruikt. Het kenteken (tijdelijk) schorsen kan ervoor zorgen dat jouw auto niet onverzekerd is. Denk er wel aan dat de schade voor jou persoonlijk is wanneer je auto in de tussentijd in de brand vliegt of gestolen wordt.

Een tijdelijke autoverzekering afsluiten

Wil jij een tijdelijke autoverzekering afsluiten, dan doe je er goed aan om je eerst even in te lezen. Je kan autoverzekeraars via vergelijkingssites vergelijken maar geef daarbij wel aan dat je geen opzegtermijn wil bij de verzekering. Je krijgt dan alleen de verzekeraars in het schema te zien die deze regel hanteren.

 

Jouw voordeel door offertes

Wil jij een tijdelijke autoverzekering afsluiten, dan is het aan te raden om offertes op te vragen. Dat kan je doen via één klik op de onderstaande knop. Je krijgt dan gelijk een aantal offertes in je mailbox die je vrijblijvend met elkaar kan vergelijken. Dat kan je al snel een voordeel oplopend tot 20 procent opleveren.