Senioren autoverzekering

Op de Nederlandse wegen kom je automobilisten van alle leeftijden tegen. Senioren zijn weggebruikers die door hun hogere leeftijd een wat groter risico vormen voor een verzekeraar. Door lichamelijke klachten of medicijngebruik is het reactievermogen wat minder scherp. Senioren zullen daardoor net wat vaker schade claimen dan bestuurders die jonger zijn. Veel verzekeraars zullen aandringen op een seniorenverzekering wanneer een bestuurder boven de 70 of 80 jaar is.  We keken naar deze senioren autoverzekering en naar zaken die daarbij om de hoek komen kijken.

 

Mag je als senior zomaar worden afgewezen voor een autoverzekering

Een veel gehoorde klacht van ouderen is dat ze worden afgewezen voor een autoverzekering wanneer ze deze willen afsluiten. Men wil dan een klacht indienen wegens leeftijdsdiscriminatie. Dit klinkt heel logisch maar dat is het niet. Verzekeraars hebben namelijk het recht om senioren een verzekering te weigeren. Je zal dus naar een verzekeringsmaatschappij moeten gaan die speciale autoverzekeringen voor senioren aanbiedt. De overheid voelt zich niet geroepen om hier wat tegen te doen. Zolang er nog voldoende verzekeraars zijn die een senioren autoverzekering aanbieden neemt men verder geen stappen tegen de verzekeraars. Houd er wel rekening mee dat je meer voor een senioren autoverzekering moet betalen dan voor een ‘normale’ autoverzekering doordat het aanbod lager is.

 

Wat is de leeftijdsgrens voor een senioren autoverzekering

Voor een senioren autoverzekering geldt wel een onder- maar geen bovengrens. Je mag een senioren autoverzekering afsluiten wanneer je ouder dan 70 jaar bent. Andere verzekeraars hanteren een ondergrens van 80 jaar voor een senioren autoverzekering. Je moet dan als bestuurder wel kunnen aantonen dat je nog voldoende ervaring op de weg hebt. Hier kan een rijtoets bij het CBR bij horen waardoor men kan controleren of de wegbeheersing nog voldoende is. Een dergelijke rijtoets komt dan voor eigen rekening. Ook de medische inspectie die je moet laten uitvoeren om in aanmerking te komen voor een dergelijke autoverzekering komt voor eigen rekening. Dat zorgt ervoor dat de drempel wat hoger is om een dergelijke verzekering aan te vragen. Het zorgt er echter ook voor dat senioren met teveel gezondheidsklachten niet meer zelfstandig mogen rijden wat de verkeersveiligheid weer ten goede komt.

 

Hoe een vergelijkingssite jou kan helpen bij een senioren verzekering

Ga je een autoverzekering voor senioren aanvragen; doe dit dan via een vergelijkingssite. Dat is een site waarbij direct op het eerste scherm een keuze aan je wordt voorgelegd. Je moet een aantal vragen beantwoorden en één van die vragen is je leeftijd. Wanneer jij laat weten dat je als senior moet worden aangemerkt krijg je enkel de aanbiedingen van verzekeraars die senioren niet weigeren als klant. De verzekeraars die automobilisten met een ruime ervaring, zoals senioren ook worden benoemd, wel aannemen blijven dan over in de uitgefilterde resultaten. Het voorkomt dat je op zoek moet gaan in de polisvoorwaarden naar uitsluiting wegens jouw leeftijd. Bovendien hebben veel vergelijkingssites de mogelijkheid om de nieuwe autoverzekering voor je af te sluiten. Dat heeft als gevolg dat je wordt ontzorgd op dat gebied. Het werk wordt voor je gedaan door de vergelijkingssite.

 

Waarom een uitgebreidere dekking zo gewenst is

Veel ouderen willen graag zelf auto blijven rijden, maar de dekking van een verzekering vindt men vaak te laag. Ze kiezen dan ook het liefste voor een verzekering met een uitgebreide dekking, ook al is hun auto al wat ouder. Ze komen dan terecht in het Allrisk pakket. Dat houdt in dat ook de schade door bijvoorbeeld een paaltje of een boom die over het hoofd wordt gezien wordt vergoed. Ouderen zullen niet altijd de middelen hebben om zelf deze kosten te betalen. Bovendien krijg je dan een vergoeding bij parkeerschade of wanneer je door slecht weer onverwacht van de weg raakt. Er is in dat geval geen tegenpartij te benoemen om de schade op te verhalen. Een senioren autoverzekering met de hoogste dekking, de Allrisk variant, geeft je in dat geval de volledige dekking.

 

Een verzekering bij veel schades

Er zijn altijd momenten waarop je tot de ontdekking komt dat autorijden een riskante bezigheid begint te worden. Wanneer je in het verleden door wat voor reden dan ook veel schades hebt gereden kan het zijn dat zelfs de senioren autoverzekering jou zal weigeren. Wanneer je een hoog medicijngebruik hebt ben je een te groot risico, zelfs voor deze verzekering. Je komt dan terecht in de hoogste prijsklasse verzekeraars. Zij bieden een autoverzekering aan voor bestuurders met een CIS registratie. Dat is een registratie die je krijgt wanneer je geroyeerd bent wegens wanbetaling of wanneer je teveel schades op je naam hebt staan. Terminus is een voorbeeld van een dergelijke verzekeraar. Zij hanteren hoge tarieven; heb je als verzekerde bij hun ook nog teveel schades op je naam, dan kan het je worden verboden om nog langer als bestuurder van een auto de weg op te gaan.

 

Een verstandige keuze

Een senioren verzekering afsluiten is een verstandige keuze. Je maakt dat besluit het beste weloverwogen. Je kan dit doen door meerdere offertes op te vragen voor een dergelijke verzekering via één klik met de muis op onderstaande knop. Het vergelijken hiervan kan een voordeel oplopend tot 15 procent opleveren.