Schadevrije jaren wat houdt dat in?

Het is de grootste ergernis van automobilisten; jij hebt een rijstijl die netjes is en waarbij je geen aanrijdingen veroorzaakt. Je kijkt met kromme tenen naar je mede weggebruikers die er een janboel van maken op de weg. Bumperkleven, nodeloos links rijden, slecht inparkeren; het zijn allemaal zaken waar jij niks aan kan doen maar waar je wel overlast van hebt. Wie daar ook last van hebben zijn de autoverzekeraars. Zij betalen jaarlijks vele miljoenen aan schade uit door dit verkeershufter gedrag. Bovendien wordt er jaarlijks veel uitbetaald aan schade die is veroorzaakt door mensen wie het simpelweg niets kan schelen dat ze schade rijden. Het is om deze reden dat er al sinds jaren een systeem is waarbij je schadevrije jaren opbouwt wanneer je rijdt zonder dat je schade veroorzaakt. Dit systeem is niet bij iedereen even bekend en daarom geven we je er wat extra informatie over.

 

Vanaf 0 beginnen

Wie net zijn rijbewijs heeft zal bij de meeste autoverzekeraars van onder af aan moeten beginnen. Door je onervarenheid in het verkeer kan het nogal eens voorkomen dat je een botsing veroorzaakt. Je betaalt in dat geval de volle mep voor je autoverzekering. Je zal geen korting krijgen op je premie en betaalt het volledige bedrag. Dat kan flink oplopen, en de enige methode om jouw premie omlaag te krijgen is schadevrij rijden. Niet alle verzekeraars zullen jou trouwens bij 0 laten beginnen. Verzekeraars als Univé snappen dat autorijden voor jou heel kostbaar is. Ze geven jou gelijk een no claim korting van 50 procent, zelfs wanneer je nog helemaal geen kans hebt gehad om schadevrije jaren op te bouwen. Dat is mooi meegenomen in een tijd waarin autorijden steeds duurder en onaantrekkelijker wordt gemaakt.

 

Per jaar een percentage minder premie

De no claim is als een soort ladder opgebouwd. Je begint met 0 procent no claim, maar na 1 jaar schadevrij rijden heb je al een korting van 10 procent opgebouwd. Na 2 jaar bouw je een korting van 20 procent op, na 3 jaar een korting van 30 procent, na 4 jaar een korting van 40 procent en na 5 jaar een korting van 50 procent. Rijd je al 6 jaar schadevrij, dan krijg je een korting van 60 procent en bij 7 jaar is het een korting van 70 procent. Je zou verwachten dat het daarna nog navenant oploopt maar dat is helaas niet zo. De meeste verzekeraars houden op bij de korting van 70 procent. Anders zou men helemaal geen reservering meer kunnen opbouwen voor schadegevallen. Je betaalt dus de eerste 7 jaar dat je schadevrij rijdt ieder jaar minder premie.

 

Een trede terug doen

We gaan er vanuit dat je al die jaren dat je autorijdt nog nooit een ongeluk veroorzaakt hebt. Ongetwijfeld komt daar ooit het moment dat je in bij een aanrijding betrokken raakt. Dat hoeft niet eens door jouw rijstijl te komen; hevige sneeuwval, plotseling slecht zicht of een spiegelgladde weg kan al genoeg zijn om flink wat schade aan andermans auto te berokkenen. Op dat moment zal je verzekeraar jou een bericht sturen over je no claim opbouw. Doordat men schade moet gaan betalen aan de tegenpartij zal je een trede terug doen op de no claim ladder. Je gaat dus per maand weer wat meer betalen voor je verzekering. Na dat ongeval ga je echter weer verder met het opbouwen van je no claim.

Je eigen schade declareren

Zelfs de meest behoedzame chauffeur zal wel eens ergens een paaltje over het hoofd zien waardoor je schade aan je eigen auto rijdt. Die schade zal je dan ook willen declareren bij je autoverzekeraar, zeker wanneer je Allrisk verzekerd bent. Het is echter de vraag of dit in alle gevallen wijsheid is. Je zal namelijk door deze schade minimaal één trede maar soms zelfs wel twee treden worden teruggezet op de no claim ladder. Dat houdt in dat je de schade wel vergoed krijgt, maar dat je het ook zelf de komende één a twee jaar voor een deel moet terugbetalen aan je verzekeraar. Een kostbare grap wanneer je aan je maximale no claim zit. Het is dan ook wijsheid om je af te vragen bij een schade door eigen schuld of je deze schade wel wil claimen. Steeds meer schadebedrijven bieden aan om een kleine schade onderhands te repareren zonder dat je verzekeraar er tussenin komt te zitten.

 

De bonus malus verklaring

Wil jij je autoverzekering bij een andere verzekeraar gaan afsluiten omdat het daar goedkoper kan; vraag dan om je bonus malus verklaring. Daarin geeft de verzekeraar aan hoeveel schadevrije jaren jij al gereden hebt. Je hoeft dan bij een

nieuwe verzekeraar niet meer op nieuw te beginnen met het opbouwen van je schadevrije jaren; je gaat gewoon verder op het punt waar je gebleven was. Er is slechts één uitzondering; wanneer je van Univé – die standaard begint met 5 schadevrije jaren – weggaat worden die 5 jaren wel verrekend met je aantal schadevrije jaren wat je hebt opgebouwd.