Rechtsbijstandverzekering

Hoe degelijk en verantwoord jouw rijstijl ook mag zijn; er is altijd het risico dat je ooit bij een ongeluk betrokken raakt. In zo’n geval is het altijd goed om zeker te weten dat je ook daadwerkelijk een uitkering krijgt. Dat klinkt heel vanzelfsprekend maar helaas blijkt dit niet zo te zijn. Het gebeurt namelijk heel geregeld dat je een aanrijding hebt maar met lege handen eindigt. Hoe dat kan? Heel eenvoudig. Wanneer jij geen rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten terwijl de tegenpartij dat wel heeft sta je al gelijk met 0-10 achter na een ongeval. Een rechtsbijstandverzekering sluit je dan ook af om het recht eigenlijk altijd aan jouw kant te hebben. De enige situatie waarin je waarschijnlijk geen gelijk krijgt is wanneer jouw ongelijk bewezen is bij een aanrijding. In die gevallen heb je echter wel het recht op rechtsbijstand waardoor de financiële gevolgen voor jou worden beperkt.

 

De rechtsbijstandverzekering voor motorvoertuigen.

Ga je een rechtsbijstandverzekering voor motorvoertuigen afsluiten, dan heb je daardoor het recht op professionele juridische hulp wanneer de nood aan de man is. Wanneer jij betrokken raakt bij een ongeval met meerdere auto’s zal dit je al snel van pas komen. Het zou er in dat geval toe kunnen leiden dat zowel jij als de mede passagiers voor de rechter moeten komen om je te verantwoorden. In dat geval is het zo dat je de kosten die je moet maken bij een rechtszaak kan terug krijgen. Ook wanneer je schade moet verhalen op iemand anders krijg je die kosten vergoed bij een rechtsbijstandverzekering voor motorvoertuigen.

 

Gevallen waarin rechtshulp van toepassing is

Er kunnen bij een ongeval meerdere zaken zijn waarbij je rechtshulp nodig hebt. We hebben ze voor je op een rijtje gezet. Je kan in al deze gevallen kosten vergoed krijgen van getuigen, maar ook van deskundigen. Expertisekosten na een ongeval krijg je vergoed op deze manier, maar je krijgt ook natuurlijk de gerechtskosten en de kosten van een advocaat vergoed. Verlies je de rechtszaak, dan krijg je de proceskosten van de tegenpartij vergoed door deze verzekering. Op de volgende facetten heeft de rechtshulp verzekering verder betrekking.

  • Het verdedigen van jouw onschuld. Bij een aanrijding kan de tegenpartij jou aansprakelijk gaan stellen voor het ongeval. Dat sluit niet uit dat de tegenpartij zelf schuldig is voor het ongeluk. Jij kan in dat geval een juridische hulp krijgen bij het verdedigen van jouw onschuld in de situatie.
  • Het aansprakelijk stellen van de tegenpartij. Wil jij de tegenpartijaansprakelijk stellen voor het veroorzaken van letselschade en materiële schade, dan gebruik je de rechtshulp verzekering hierbij. Je kan de schade die jij opliep verhalen wanneer de tegenpartij schuldig wordt bevonden.
  • Het berekenen van de schade. Schade na een verkeersongeval kan behoorlijk oplopen. Denk bijvoorbeeld aan de schade die jij lijdt doordat je tijdelijk of permanent niet meer kan werken. Bovendien kan er schade zijn in de vorm van thuishulp die je moet inhuren omdat jij niet meer in staat bent je huishouden te doen en je kinderen te verzorgen. Deze schade kan de medewerker van de rechtshulp verzekering voor je doorberekenen.
  • Juridische hulp bij strafvervolging. Was je wel schuldig aan een ongeval, dan krijg je te maken met strafvervolging. Dit is een situatie waarbij je juridische hulp kan krijgen. Jouw straf kan op die manier worden verlaagd.
  • Het oplossen van een conflict met de garage. Heb je een conflict met de garage of de autodealer naar aanleiding van een mankement bij je auto bij aankoop of reparatie, dan kan je de juridische hulp inroepen. Dit kan echter alleen bij een garage die bij de Bovag is aangesloten.

Verzeker je niet dubbel

Het is niet nodig om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten voor motorvoertuigen wanneer je al een rechtsbijstand voor verkeer had afgesloten. Deze laatste verzekering is overigens eveneens veel uitgebreider. Het gaat in dat laatste geval niet alleen om rechtsbijstand voor jou als automobilist. Het is ook van toepassing op jou als voetganger, fietser of bestuurder van een motor of scooter. Deze rechtsbijstandsverzekering is niet alleen uitgebreider; hij is ook nog eens goedkoper. Denk eraan dat niet alle verzekeraars deze laatste optie aanbieden. Vaak zal je deze verzekering apart in combinatie met de rest van je verzekeringspakket moeten afsluiten.

 

Een aanvullende verzekering op je autoverzekering

Een andere optie die kan worden aangeboden bij jouw autoverzekering is de verhaalsrechtsbijstandverzekering. Dit is een verzekering die enkel rechtshulp biedt wanneer jij de schade bij een ongeluk wil verhalen. Je zal dan moeten denken aan letselschade of schade aan je auto door toedoen van een ander. Het is slechts een heel beperkte aanvulling op de dekking van je autoverzekering. Hij kost niet veel, maar biedt dan ook maar weinig extra voordeel voor jou.