Overweeg hoger eigen risico

Heb je een autoverzekering, dan kan jij je tegen alle soorten schade indekken. Althans, dat is wat iedereen denkt. In werkelijkheid is dit echter niet zo. Wanneer je goed naar je verzekeringspolis kijkt zal je ontdekken dat je een ‘eigen risico’ hebt bij je autoverzekering. Dat eigen risico heeft een paar standaard waarden. De waarde die het meeste wordt gebruikt is 150 euro per schadegeval. Vooral die laatste twee woorden vergeten verzekerden nogal eens; je betaalt niet per jaar 150 euro eigen risico maar per geval dat je een schade claimt bij jouw verzekeraar. Het eigen risico is iets wat altijd ongelegen komt; je hebt schade aan je auto, hebt daardoor ongemak met vervoer, en je krijgt een onverwachte rekening van 150 euro gepresenteerd. Toch kan je met dat eigen risico ook je voordeel behalen.

 

Ga je voor standaard of wil je meer risico

Het feit dat je een eigen risico van 150 euro hebt per schadeclaim heeft nogal wat gevolgen voor jouw premie. Het zorgt er namelijk voor dat je iets minder premie betaalt dan voor een verzekering zonder eigen risico. Daar staat tegenover dat het eigen risico per schadeclaim nog te overzien is. Wat niemand je vertelt is dat je ook een hoger eigen risico kan gaan afsluiten. Dit is verstandig om te doen wanneer je een zodanig veilige rijstijl hebt dat je eigenlijk nooit een schade rijdt. Blijf jij binnen wanneer er sprake is van winterse omstandigheden en vermijd je drukke en riskante verkeerssituaties? Dan rijd jij met zo min mogelijk risico. De kans dat je bij een verkeersongeval door jouw kant betrokken zal raken zal dan ook nihil zijn. Juist in dat geval kan het geen kwaad om wat meer risico te nemen bij je verzekering.

 

Hoeveel eigen risico kan je afsluiten

Je zal goed moeten kijken wanneer je een eigen risico wil afsluiten hoe hoog het bedrag per claim mag zijn. Veel verzekeraars zullen in eerste instantie het eigen risico van 150 euro aanbieden, maar wanneer je verder navraagt – dit kan ook telefonisch of per mail – kan je vaak een eigen risico tot wel 350 euro per claim zijn. Je zal in dat geval een bedrag betalen voor je maandelijkse premie wat 10 tot wel 15 euro minder zal zijn per maand. Dat is toch weer mooi meegenomen voor jou. Je zal dan wel ergens anders rekening mee moeten houden.

 

Bouw een reservering op

Sparen is iets waar niet iedereen even goed in is. Toch kan het geen kwaad bij een hoger eigen risico bij je autoverzekering om wat geld maandelijks apart te zetten. Krijg je namelijk ooit iets aan je auto en moet je die schade claimen, dan zal je wel geconfronteerd worden met een onverwachte rekening van 350 euro. Het is fijn als je dat geld op dat moment ook wel achter de hand hebt. Jouw voordeel per maand of een deel van dat voordeel per maand kan je dus automatisch laten overschrijven naar een spaarrekening. Zo weet je zeker dat je ook echt een reserve hebt op het moment waarop het nodig is.

 

Gevallen waarin geen sprake is van een eigen risico

Bij autoverzekeringen zijn er situaties waarin  totaal geen sprake is van een eigen risico. We hebben die gevallen voor je op een rijtje gezet.

  • De enkele WA verzekering. Ben je WA verzekerd, dus alleen voor schade die jij bij een ander aanbrengt, dan is er bij het afsluiten van de verzekering geen sprake van een eigen risico. Er zal immers geen geld aan jou moeten worden uitbetaald in geval van een schade. Rijd je echter meermalen per jaar schade aan iemand anders, dan zal de verzekeraar dat wel een punt vinden. Veel verzekeraars laten je bij de tweede schade die je bij een ander aanbrengt binnen een jaar wel een eigen risico betalen.
  • Autoverzekeraars hebben doorgaans met één ruitschadebedrijf een contract afgesloten. Je zal een sterretje in je ruit of een compleet gebarsten of gebroken ruit moeten laten vervangen bij dat ruitschadebedrijf. In veel gevallen betaal je dan geen eigen risico per voorval. Laat je de schade repareren bij een ruitschadebedrijf waarmee men geen contract hebt, dan is er vaak wel sprake van een eigen risico; het ruitschadebedrijf zal dit echter vaak voor je willen afkopen waardoor je alsnog het gehele bedrag vergoed krijgt.

Een verzekering op maat

Wil jij een nieuwe autoverzekering en wil je daarbij gelijk een hoger eigen risico afsluiten, dan doe je er verstandig aan om offertes op maat op te vragen. Dat kan je heel eenvoudig doen met één muisklik op onderstaande button. Je ontvangt dan gelijk meerdere offertes om met elkaar te vergelijken. Het vergelijken van deze offertes kan jou een voordeel oplopend tot wel 20 procent opleveren.