Ongevallen inzittende verzekering

Een ongeluk met je auto kan behoorlijk ingrijpende gevolgen hebben. Wanneer je alleen of met iemand anders samen in de auto zit is de kans altijd aanwezig dat je een aanrijding krijgt. Bij een dergelijke aanrijding kan het zijn dat jij en/of je bijrijder lichamelijk letsel oploopt. Je krijgt bij deze verzekering een vast bedrag uitgekeerd wanneer er sprake is van letsel, overlijden of blijvende invaliditeit. Ook wanneer jij het ongeval veroorzaakte zal deze schade worden uitgekeerd. Het gaat om een vastgesteld bedrag wat je krijgt; het zal dus nooit de volledige werkelijke schade dekken. Je hoopt een dergelijke verzekering nooit nodig te hebben, maar als je een keer in de bovenstaande situatie geraakt wil je niet financieel in de problemen geraken.

 

Wat word jij wijzer van een ongevallen inzittende verzekering

Je sluit een aanvulling op je autoverzekering altijd af om er uiteindelijk wat beter van te worden wanneer de nood aan de man is. We keken dan ook heel objectief naar de voordelen voor jou wanneer je deze verzekering afsluit maar ook voor de nadelen voor jou.

 

Voordelen ongevallen inzittendenverzekering

  • De uitbetaling is er altijd, ongeacht de schuldvraag. Er hoeft dus geen uitgebreid onderzoek over de schuldvraag te worden afgewacht; jouw uitbetaling volgt direct na een ongeluk met letsel.
  • De schade wordt aan jou als bestuurder vergoed. Zelfs al ben je in de situatie waarin je zelf het ongeluk hebt veroorzaakt; de schade wordt vergoed. Niet alleen aan je medepassagiers maar ook aan jou.
  • Bij gebrek aan een tegenpartij krijg je nog vergoed. Soms ontstaat schade zonder dat er sprake is van een tegenpartij. Denk bijvoorbeeld aan een aanrijding met een wild dier onderweg waardoor je een noodstop moet maken met letsel tot gevolg. Het kan ook zijn dat je opeens zelf onwel wordt achter het stuur. Ook in dat geval krijg je een schade vergoeding.

Wat zijn de nadelen van een ongevallen inzittendenverzekering

  • De schadevergoeding heeft geen betrekking op de werkelijke kosten die volgen na een ongeval. Bij blijvende invaliditeit of bij overlijden komen altijd redelijk hoge kosten kijken; de schadevergoeding is slechts een vaststaand bedrag waarbij geen rekening wordt gehouden met de daadwerkelijke hoogte van de schade.
  • De schade die je hebt kan veel hoger liggen. Een schade met invaliditeit zal levenslang doorlopen. Je mag je afvragen wat je in dat geval hebt aan een eenmalige uitkering door je ongevallen inzittendenverzekering. Beter is het in dat geval om iets meer per maand te betalen aan je verzekeraar en een dekking op maat te krijgen.
  • Jouw premie neemt toe. Een dergelijke verzekering sluit je af voor een bedrag wat tussen de 1 en 3 euro per maand ligt. Je betaalt dus wel wat meer voor deze verzekering die je nooit nodig hoopt te hebben.

Als passagier schade na een ongeval

Op het moment dat jij bij iemand in de auto zit die een ongevallen inzittendenverzekering heeft afgesloten krijg je bij een auto ongeluk een vast bedrag betaald. Heb je een ongeval doorgemaakt waardoor je blijvend invalide bent; dan krijg je de vergoeding zelf op je rekening overgemaakt. Kom je te overlijden; dan zal de schade vergoeding naar jouw nabestaanden toe gaan. Hoeveel er wordt vergoed per auto heeft te maken met het aantal zitplaatsen in een auto. Dat wordt bepaald door het aantal gordels wat aanwezig is. Zit je dus met 7 mensen in een 5 persoons auto; dan wordt er op basis van 5 personen uitbetaald. Stapte je bewust in de auto met iemand die dronken was of onder de invloed van drugs was, dan krijg je een veel lager bedrag vergoed. Droeg je geen gordel op het moment van de aanrijding, dan krijg je ook minder vergoed omdat je zelf je risico op een ongeval vergrootte.

 

De goedkopere variant

Een ongevallen inzittendenverzekering geeft geen uitkering op maat wanneer je een ongeval hebt. Je krijgt slechts een vast bedrag per persoon uitgekeerd, wat lang niet hoog genoeg zal zijn om alle kosten te dekken. Wanneer je de duurdere variant kiest krijg je een verzekering waarbij je een vergoeding krijgt die wel alle daadwerkelijke kosten dekt. Dat is niet alleen in het geval van overlijden of blijvende invaliditeit maar ook in het geval van persoonlijke schade of schade aan jouw of jullie bezittingen.

 

Het substituut voor deze verzekering

Er is absoluut een substituut voor deze verzekering. Het is een verzekering die iedere Nederlander kan afsluiten maar die niet verplicht is. We hebben het over de WA verzekering. In dit geval wordt er in het geval van schade ook een uitkering gedaan aan de passagiers die in de auto zaten terwijl er een ongeluk plaatsvond. De WA verzekering zal echter niet aan jou als bestuurder schade uitkeren op het moment dat je bijrijders schade en/of persoonlijk letsel hebben. Het is dan dus echt alleen van toepassing op de anderen.