Oldtimer autoverzekering

Oldtimers zijn een heel geliefde hobby. Veel mensen zijn helemaal verknocht aan het sleutelen aan een oude auto die ze vervolgens voor de liefhebberij rijden. Een dergelijke auto zal je dan ook niet voor regulier woon-werkverkeer rijden. Het is een auto die je op de zondagmiddag uit de stalling haalt om ermee te gaan toeren. We hebben voor jou gekeken welke voertuigen je als oldtimer kan rijden en hoe je ze kan verzekeren.

 

Welk voertuig is een oldtimer

Bij een oldtimer denk je gelijk aan de auto’s die je soms ziet rondrijden op een mooie dag. Het is echter maar een onderdeel van het onderdeel wagenpark wat in Nederland rondrijdt. Je kan namelijk ook een oude motor als oldtimer rijden. Aan beide voertuigen worden een aantal eisen gesteld voordat je ze mag registreren als oldtimer.

  • Het is een auto die op benzine rijdt vanaf 1987. We hebben het dan over een benzine auto van minimaal 30 jaar oud.
  • Het is een auto die op diesel of LPG rijdt van minimaal 40 jaar oud.
  • Voor motoren geldt eveneens de minimumleeftijd van 30 jaar oud.
  • Je rijdt met het voertuig niet meer dan 7500 kilometer per jaar.

Wat voor verzekeringen kan je afsluiten voor een oldtimer

Normaliter is het zo dat je een auto die ouder is dan 10 kaar niet meer WA plus kan afsluiten. Dat houdt in dat je een beperkte dekking hebt bij schade die je rijdt; alleen de schade aan de tegenpartij zal worden vergoed. Wanneer je zelf schade hebt aan jouw oldtimer heb je een nadeel; jij krijgt die schade niet vergoed vanuit de WA verzekering wanneer het gaat om schade door eigen schuld. Rijd je echter een oldtimer, dan kan je tegen een lager bedrag een oldtimer verzekering afsluiten. Je hebt de keuze uit de volgende twee soorten verzekeringen.

  • Dit is de reguliere verzekering die iedere weggebruiker verplicht is om te hebben. Alleen de schade die je toebrengt aan anderen wordt door deze verzekering vergoed.
  • WA + Casco. Dit is de uitgebreide verzekering die je als oldtimer rijder kan afnemen. Het is de meest uitgebreide autoverzekering die je kan nemen. Bij de ANWB krijg je op dat moment een vergoeding voor schade aan anderen, maar ook aan jezelf door eigen schuld. Je hebt het recht op (ANWB) hulpverlening bij panne. Bovendien zit er een glasverzekering, schade door aanrijding met een dier, schade door brand en/of kortsluiting, schade door storm, schade door hagel en schade door natuurgeweld bij inbegrepen. Bij diefstal of een poging daartoe krijg je ook een uitkering via deze verzekering.

Extra voordelen die je kan krijgen bij een oldtimerverzekering

Een oldtimerverzekering is een verzekering die een aantal factoren heeft die de prijs bepalen. Je krijgt extra voordelen in een aantal gevallen. Die hebben we voor je op een rij gezet.

  • Een leeftijdsvoordeel. Hoe ouder jouw oldtimer is, hoeveel minder je gaat betalen voor je premie. Dat heeft te maken met de dagwaarde van jouw oldtimer. Die waarde is namelijk leidend voor de hoogte van een schade uitkering aan jou na een ongeval. Je premie zal dus dalen, maar houd er rekening mee dat je op een gegeven moment enkel nog de WA verzekering kan afsluiten. Doe dat alleen wanneer je de auto enkel recreatief rijdt.
  • Een korting bij laag gebruik. Ga je maar heel af en toe toeren met jouw oldtimer of maak je enkel ritjes naar club bijeenkomsten; dan krijg je een speciale extra korting op jouw oldtimer verzekering. Je krijgt bij een aantal gereden kilometers onder de 5000 per jaar nog eens 10 procent extra korting op je verzekeringspremie. Zo wordt het onderscheid gemaakt tussen een oldtimer die voor de liefhebberij of voor beperkt persoonlijk vervoer wordt gebruikt.

Belangrijk om extra af te sluiten

Rijd je met een oldtimer, dan is het van het grootste belang om een aantal extra verzekeringen af te sluiten.

  • De verhaalsrechtsbijstandverzekering. Dit is een relatief goedkope verzekering die oldtimerrijders zeker moeten afnemen. Deze verzekering geeft jou bijstand wanneer je de schade op de tegenpartij wil verhalen. Het gaat dan om de schade aan je auto of motor en de waardevermindering daardoor. Over deze waarde en de reparatieprijs ontstaat nogal eens een heftige discussie. Ook letselschade en schade aan kleding en bagage kan je met deze verzekering verhalen. Bij letselschade krijg je assistentie bij het krijgen van smartengeld. Een verzekeraar zal namelijk in dat geval altijd een onderzoek gaan verrichten naar de schuldvraag. Ook kan je via deze verzekering expertise laten verrichten en je kan de correspondentie laten voeren. Wanneer je een meningsverschil hebt over het advies kan je een advocaat aanwijzen om jou bij te staan.
  • De schadeverzekering voor inzittenden. Bij deze verzekering heb je aanvullend dekking als je een schade door eigen schuld hebt en wanneer niet kan worden vastgesteld wie de schade heeft veroorzaakt waardoor schade niet te verhalen is.

Verzeker je oldtimer wijs

Een oldtimer verzeker je bij een verzekeraar die jou een goede dekking biedt tegen een aantrekkelijke prijs. Dat kan je vergelijken via offertes. Die vraag je op met één klik op onderstaande knop. Je krijgt meerdere offertes om vrijblijvend te vergelijken.