Meldcode auto

Ga je een auto kopen, dan is het goed om eerst alle kentekenpapieren van die auto te hebben. Je moet namelijk kijken naar de meldcode van de auto die je wil gaan kopen. Die meldcode is een uniek nummer van jouw auto. Het is een nummer wat jouw auto identificeert op de weg. Ook wanneer een auto gestolen wordt kan deze worden achterhaald aan de hand van het chassisnummer of de meldcode. De meldcode bevat alle specificaties van jouw auto. Kilometerstand, waarde, bouwjaar, speciale zaken; het zijn allemaal zaken die kunnen worden herleid aan de hand van de meldcode.

 

Bewaar je autopapieren goed

De autopapieren die je krijgt, inclusief je kentekenpapieren, zal je altijd goed moeten bewaren. Je hebt ze namelijk nodig wanneer je ooit je auto weer wil gaan inruilen of verkopen. In dat geval moet je jouw kentekenbewijs overleggen inclusief deel 3. Dat is het deel waar de meldcode op staat vermeld. Het wordt ook wel het tenaamstellingsbewijs genoemd. Je kan jouw auto niet verkopen zonder dat je dit kentekenbewijs deel 3 kan tonen. Evenmin kan je een auto van iemand anders kopen onder dit tenaamstellingsbewijs. Het is namens tevens het eigendomsbewijs. Koop je een auto waarvan je de meldcode niet weet en waarvan je kentekenbewijs deel 3 niet hebt, dan wil men jou mogelijk een gestolen auto verkopen.

 

Waar vind je de meldcode van een auto

De meldcode vind je in het chassisnummer van jouw auto. Dit nummer wordt ook wel het vin nummer of het framenummer van jouw auto genoemd. Het is eveneens een unieke code die gegraveerd of ingeslagen is in een bepaald onderdeel van jouw auto. Dit nummer zal nooit veranderen; al wordt een auto geïmporteerd uit het buitenland en verandert daardoor het kenteken; het chassisnummer zal altijd hetzelfde blijven. Op de kentekencard van je auto of op het kentekenbewijs deel 1 vind je altijd het chassisnummer.

 

De meldcode is noodzakelijk

Weet jij de meldcode van je auto, dan ben je dus de eigenaar ervan. Het tonen van de meldcode is dus noodzakelijk om een auto op jouw naam te laten zetten of om deze op andermans naam te laten zetten. Er worden door het RDW alleen de aanmeldingen en afmeldingen van een auto geaccepteerd wanneer de meldcode erbij wordt genoemd. Dit moet in combinatie met het kenteken juist zijn. Op deze manier wordt autodiefstal teruggedrongen.

 

De autoverzekering afsluiten

Ga jij een autoverzekering afsluiten dan vraagt men eveneens om de meldcode. Je bent verplicht om jouw auto te verzekeren, al is het enkel maar WA, en je bent verplicht om de auto op jouw naam te hebben staan. Op deze manier sluit de verzekeringsbranche fraude uit; je kan alleen een auto waarvan jij de kentekenpapieren hebt op jouw naam zetten. Je moet dus altijd de meldcode bij de hand houden wanneer jij bij aankoop van een auto de verzekering gaat afsluiten. Heb je de papieren nog niet in handen maar wil je de auto al wel verzekeren; vraag dan aan de verkoper om een kopie van de kentekenpapieren. Je kan alleen op die manier de auto verzekeren voordat je ermee de weg op gaat.

 

Verandert een kentekenbewijs wat aan de meldcode

In het verleden was het zo dat het kentekenbewijs een papieren document was. Het spreekt voor zich dat dit nogal een gevoelige methode was. Papier kan immers nat worden, beschadigen en daardoor onleesbaar worden. Daarnaast vervaagde de inkt waardoor de meldcode niet meer leesbaar was voor de eigenaar. Er is een nieuw kentekenbewijs gekomen wat dit probleem voorgoed uit de wereld helpt; de kentekencard. Deze pas heeft als voordeel dat je hem in je portemonnee kan bewaren waardoor je hem altijd kan tonen als men er om vraagt. Ook wanneer je een auto koopt met een papieren kentekenbewijs krijg jij het later toegestuurd als een kentekencard. Deze kentekencard bevat eveneens de meldcode; je moet hem dus goed bewaren want hij is jouw eigendomsbewijs van de auto.