Hoe autoverzekering opzeggen?

Autorijden is een heel dure bezigheid. Je autoverzekering is een verplicht onderdeel van de kosten van autorijden. Toch is er een aantal redenen om je autoverzekering op te zeggen. We hebben voor jou opgezocht wat die redenen zijn en wat de manieren zijn om een autoverzekering op te zeggen.

 

Je oude auto is verkocht of ingeruild

Heb jij je oude auto verkocht, dat kan onderhands zijn of aan een garage, of ingeruild bij aankoop van een nieuwe? In dat geval kan je de autoverzekering opzeggen of wijzigen. In het eerste geval zeg je eerst je autoverzekering op. Na de aanschaf van een nieuwe auto zet je dan je autoverzekering over. Je hebt hiervoor enkel het bewijs van het RDW nodig dat de auto niet meer op jouw naam staat. Dat bewijs heet het vrijwaringsbewijs. Er is geen sprake van een verplichte opzegtermijn; de dag na verkoop van jouw auto wordt de autoverzekering automatisch opgezegd. Bij inruil van je oude auto kan je de verzekering muteren zodat je deze laat doorlopen bij je nieuwe auto. Er wordt een nieuwe polis afgegeven, maar zaken als schadevrije jaren hoef je niet door te geven zolang je bij je huidige verzekeraar blijft. Je hoeft in dat geval doorgaans geen vrijwaringsbewijs toe te sturen naar je verzekeraar. De verzekeraar past jouw polis aan en kijkt of er meer premie betaald moet gaan worden. Afhankelijk daarvan krijg je dan een nieuwe groene kaart en een nieuwe berekening van je premie.

 

Je verzekeraar verandert de premie of de voorwaarden

Wanneer jouw autoverzekering een verandering gaat aanbrengen in de premie of in de verzekeringsvoorwaarden kan dit voor jou een reden zijn om de autoverzekering te willen opzeggen. Jij hebt het recht om je verzekering op te zeggen in dit geval, en die opzegging mag per direct. Denk er echter wel aan dat je eerst een nieuwe verzekering achter de hand hebt voor jij je oude autoverzekering opzegt; je mag namelijk niet onverzekerd rondrijden. Die opzegging moet je binnen 30 dagen na het doorvoeren van de wijziging schriftelijk indienen. De verzekeraar is verplicht deze opzegging te accepteren, zelfs al heb je geen bewijs dat de wijziging of premieverhoging gecommuniceerd is met jou.

 

Je stapt over van autoverzekering

Vind jij dat je teveel betaalt voor je autoverzekering en wil je overstappen naar een andere verzekeraar, dan is dat jouw goed recht. Houd echter wel rekening met het feit dat de minimale contractduur bij een verzekering een jaar is. Wil je opzeggen na dat ene jaar, dien jouw opzegging dan een maand voor het beëindigen van dat contract in. Jouw verzekeraar heeft dan de tijd om jouw opzegging administratief te verwerken. Na dat ene jaar kan jij je contract maandelijks vrij opzeggen. De nieuwe autoverzekeraar zal in veel gevallen de gegevens opvragen bij je oude autoverzekeraar. Ook de bonus malus verklaring zal worden doorgegeven van de ene verzekeraar naar de andere. Dat is een verklaring waar in staat vermeld hoeveel schadevrije jaren je had opgebouwd bij je oude verzekeraar. Deze zal die schadevrije jaren verrekenen bij het vaststellen van jouw nieuwe verzekeringspremie.

Wat zijn uitzonderingen op de opzegtermijn

We benoemden zojuist al de opzegvoorwaarden die verzekeraars mogen stellen. Er zijn echter een aantal uitzonderingen op de opzegtermijn.

  • Een gewijzigde polis in jouw nadeel. Verandert de polis van jouw autoverzekering en ben jij daardoor minder goed af, dan is het jouw goed recht om de verzekering per direct op te zeggen.
  • Een polis die wijzigt na een schadeclaim. Heb jij een schadeclaim ingediend en verandert de verzekeraar daarna jouw premie of je voorwaarden (bijvoorbeeld door een ongeluk door eigen schuld); dan heb je geen recht om de verzekering direct op te zeggen.
  • Als het verzekerde bedrag wordt verhoogd. Wordt jouw autopremie verhoogd doordat de waarde van jouw verzekering wordt verhoogd, dan heb je niet direct het recht om je autoverzekering op te zeggen.
  • De verkoop van je auto is een argument om je autoverzekering per direct op te zeggen.

Een boete na het opzeggen

Ook al overtreed je geen verkeersregels; een boete kan je wel krijgen. Dat geldt namelijk wanneer jij je autoverzekering in het eerste jaar opzegt. Jouw verzekeraar kan jou in dat geval een boete opzeggen wegens contractbreuk. Die regels staan vastgelegd in jouw polis, dus het is altijd goed om deze eerst door te nemen voordat je een autoverzekering zomaar opzegt. De boete kan oplopen van een paar euro (dat is dan nog een soort goodwill van de verzekeraar) tot wel 30 euro. Jij krijgt deze boete verrekend met de premieteruggave waar je eventueel nog recht op hebt.

 

Een officiële brief om op te zeggen

Jouw autoverzekering zal in alle gevallen schriftelijk moeten plaatsvinden. Op de website van verzekeraars vind je vaak een standaard opzegbrief die je kan ondertekenen en insturen. Dit voorkomt dat een opzegging niet of niet goed wordt verwerkt.