Hoe autoverzekering afsluiten

Heb je net een (nieuwe) auto gekocht, dan zal je deze moeten verzekeren voordat je ermee de openbare weg op mag. De verzekering van je auto lijkt een lastige klus maar in feite valt dat wel mee. We hebben voor jou gekeken wat de mogelijkheden zijn om je auto te verzekeren.

  • Bij je huidige verzekeraar. Heb je al een autoverzekering en is deze auto ter vervanging of ter uitbreiding; dan regel je de verzekering het handigste bij je huidige verzekeraar. Je kan dit met een paar muisklikken online doen; met 5 minuten kan jouw auto (voorlopig) verzekerd zijn. Wanneer je een eigen domein hebt op de webpagina van jouw verzekeraar kan je daar doorgaans heel gemakkelijk een dergelijke mutatie doorgeven. De wijziging kan je daarna printen en meenemen in je auto als bewijs dat jouw auto verzekerd is.
  • Bij een kantoor. Sommige verzekeraars hebben een eigen kantoor. Dit is een plek waar je heen kan gaan om je auto te verzekeren. (natuurlijk ga je daar niet naartoe met de auto die je wil gaan verzekeren; je bent op dat moment nog niet verzekerd). Je neemt met de adviseur van het verzekeringskantoor een aantal zaken door die nodig zijn om jouw autoverzekering af te sluiten en rijdt verzekerd weer weg van het kantoor. Je kan dit ook doen wanneer je nog nooit een (auto)verzekering hebt afgesloten en dit voor het allereerst doet. Het is fijn wanneer iemand je uitlegt welke handelingen je moet uitvoeren wanneer je een auto verzekert. Je krijgt gelijk een uitdraai mee uit het register met het bewijs dat jouw auto verzekerd is.
  • Heb je al een verzekeraar waar je bekend bent, dan is het een goed idee om je autoverzekering telefonisch af te sluiten. Dit is de meest directe manier; je weet gelijk dat jouw auto verzekerd is en je kan tussendoor nog vragen stellen over het type verzekering wat je wil gaan afsluiten. Je krijgt te horen dat jouw auto voorlopig verzekerd is, en zo staat die ook geregistreerd in het register van verzekeraars.
  • Laten verzekeren door iemand anders. Heb jij een autoverzekering en wil jij je auto op een goedkopere manier laten verzekeren, dan kan je de verzekering ook door iemand anders laten uitvoeren. Wanneer je via een vergelijkingssite jouw auto gaat verzekeren kan je op dat moment gelijk ervoor kiezen om de tussenpersoon van jouw nieuwe verzekering de overstap te laten regelen. Je hebt er dan zelf geen omkijken meer naar en blijft gewoon verzekerd tijdens de overstap.

Autoverzekering afsluiten; denk hieraan

Ga jij een nieuwe autoverzekering afsluiten, dan is er een aantal zaken waar je goed aan moet denken. We hebben ze voor je op een rij gezet.

  • Denk aan je bonus malus formulier. Wanneer je al een autoverzekering hebt gehad, heb je waarschijnlijk een aantal schadevrije jaren opgebouwd. Dat zijn jaren waarin jij geen schade hebt gereden aan je auto. Die schadevrije jaren zijn geld waard; je krijgt daardoor namelijk een korting op je autoverzekering. Je spreekt bij het aantal schadevrije jaren over een bonus malus. Je oude autoverzekering zal je hier een brief over afgeven wanneer je een nieuwe autoverzekering gaat afsluiten bij een andere autoverzekeraar. Blijf je voor een andere auto bij dezelfde autoverzekeraar dan hoef je niks door te geven. Jouw aantal schadevrije jaren wordt automatisch verrekend met de nieuwe verzekering.
  • De verzekering is nog niet definitief. Je zal eerst een poos moeten wachten na het afsluiten van je nieuwe autoverzekering tot deze definitief is. Dat duurt afhankelijk van de drukte bij je autoverzekeraar een week tot twee weken. Wanneer je de verzekeringspapieren binnen hebt moet je goed kijken of de verzekering helemaal is zoals jij wil. De meeste verzekeraars geven jou nog de kans om je dekking te wijzigen na het afsluiten van de verzekering. Zo kan je opties als rechtsbijstand en nieuwwaarde bescherming alsnog afsluiten op je autoverzekering.
  • Vergelijk de verzekeringen. Zeker wanneer jij startend automobilist bent is het heel verstandig om eerst verzekeringen te vergelijken voordat je er een afsluit. Sommige verzekeraars beginnen gelijk goed door jou de eerste 5 schadevrije jaren cadeau te doen. Je wordt dan wel bijna gedwongen om de eerste jaren bij je nieuwe autoverzekeraar te blijven, maar de winst van 50 procent op je premie is mooi meegenomen. Kijk ook goed welke verzekeraars eventueel een extra korting geven voor een veilige rijstijl; als jij keurig rijdt kan je daar mooi jouw voordeel mee doen.

Vergelijk de prijzen

Voor je autoverzekering betaalt niemand graag de hoofdprijs. Het is dan ook heel verstandig om prijzen te vergelijken voordat je een autoverzekering afsluit. Dat doe je heel eenvoudig door op de onderstaande knop te klikken. Vrijblijvend vraag je meerdere offertes op die je mag gaan vergelijken. Dat kan jou een behoorlijk voordeel, oplopend tot wel 20 procent, opleveren.