Dubbele dekkingen

Wij Nederlanders zijn een volk wat zich graag tegen zoveel mogelijk schade indekt. We betalen maandelijks een stuk premie waardoor je in geval van nood niet voor vervelende schade komt te staan. Helaas zijn door deze insteek heel veel mensen dubbel verzekerd waardoor ze veel teveel aan maandelijkse premie betalen. We hebben een aantal zaken voor je op een rij gezet die veelvuldig dubbel worden verzekerd. Daarnaast hebben we een aantal tips voor je om dubbele verzekering te voorkomen.

 

Tips tegen dubbele verzekering

Een dubbele verzekering is altijd vervelend. Je zal niet snel zien dat je dubbel verzekerd bent tot het moment waarop je een schade hebt. Je claimt de schade dan bij een verzekeraar maar ontdekt dat je de schade ook uit een ander potje uitbetaald had kunnen krijgen. Wie niet teveel wil betalen voor zijn verzekeringen kan dan ook het beste deze tips ter harte nemen.

  • Regel zoveel mogelijk via één verzekeraar. Je kan natuurlijk voor ieder risico wat je wil verzekeren de goedkoopste verzekeraar uitkiezen. Het gevolg zal dan zijn dat je allemaal losse verzekeraars hebt wanneer je een schade moet gaan claimen. Het zal nog een heel gepuzzel worden voordat je hebt ontdekt bij welke verzekeraar je moet zijn. Je bespaart echter net zoveel op je verzekeringen wanneer je alle verzekeringen samen in één pakket bij één verzekeraar onder brengt. Doe je dit bij een verzekeraar waarbij je bovenop je pakketkorting ook nog een collectiviteitskorting kan krijgen, dan scheelt het je niet alleen een behoorlijk percentage; de verzekeraar zal gelijk kunnen aangeven welke zaken je al hebt verzekerd.
  • Vraag eens om een advies. Verzekeraars hebben vrijwel allemaal verzekeringsadviseurs in dienst die met hun verzekerden de papieren kunnen nalopen. Een dubbele verzekering komt in dat geval al snel aan het licht. Verzekeraars zullen willen verdienen aan jou als verzekerde, maar een dubbele verzekering zullen ze doorgaans willen voorkomen.
  • Ga naar een assurantiekantoor. De laatste optie behoort voor veel mensen – ten onrechte – tot het verleden. Een assurantiekantoor kan voor jou alle benodigde verzekeringen op een rijtje zetten en samen met jou nalopen wat er nu echt moet worden verzekerd. Dat kan ook bij verschillende verzekeraars zijn wanneer dat punt voor jou van groot belang is.

Zaken die vaak dubbel verzekerd worden

Je kan wel ieder risico verzekeren, maar heel veel verzekeringen overlappen elkaar voor een aanzienlijk deel. We hebben voor je op een rijtje gezet welke verzekeringen elkaar vaak overlappen.

  • Ongevallen inzittendenverzekering. Dit is een verzekering die veel mensen afsluiten voor hun auto. Het is een verzekering die je schade dekt wanneer je bij een botsing schade lijdt en wanneer passagiers in jouw auto schade hebben of wanneer ze medische kosten moeten maken. Deze zaken vallen echter ook onder je dekking wanneer je voor jouw gezin een Aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten. Je bent in dat geval ook gedekt voor schade die jij veroorzaakt bij een ander door eigen toedoen. Het gaat weliswaar om een beperkte aanvulling op je autoverzekering, maar hij is dus niet altijd nodig.
  • Rechtsbijstand in het verkeer. Een heel gewilde verzekering die als aanvulling wordt geboden op de autoverzekering is de verzekering voor rechtsbijstand in het verkeer. Wanneer je deze afsluit zou je echter kunnen vergeten dat je ook een gezinsrechtsbijstandverzekering hebt. Dat houdt in dat alle zaken binnen jouw gezin waarbij rechtsbijstand nodig is verzekerd zijn. Je zal goed in je polis moeten kijken of je dan nog steeds die rechtsbijstand in het verkeer nodig hebt. Bij veel polissen zit dit namelijk al inbegrepen.
  • Steeds meer mensen hebben een abonnement op de wegenwacht. Dat heeft als voordeel dat je bij pech langs de weg gelijk geholpen wordt. Heb je al zo’n abonnement, dan hoef je niet nog eens extra een pechhulp pakket af te sluiten bij je verzekering; je maakt al gebruik van de pechhulp van de wegenwacht. Een ander verhaal wordt het wanneer je naar het buitenland gaat. Kijk eerst goed of je wegenwacht pakket daar wel dekking voor geeft; sluit anders een pechhulp pakket voor het buitenland af. Ook is het vaak zo dat jouw autodealer jou een pasje aanbiedt na een APK of onderhoudsbeurt waarbij jij een mobiliteitsservice krijgt namens hun. Heb je in het jaar na jouw APK of onderhoudsbeurt pech met je auto, dan regelt de garage dat jouw auto wordt afgesleept naar de garage. Eventueel kan je tegen een geringe bijbetaling dan vervangend vervoer regelen.
  • Een verzekering die je vergat op te zeggen. Alleen bij een zorgverzekering is het zo dat er een controle is of je een verzekering bent vergeten op te zeggen. Ga je echter je auto verzekeren bij een andere verzekeraar, denk er dan aan dat je de oude verzekering persoonlijk opzegt. Ga er niet klakkeloos van uit dat je nieuwe autoverzekeraar jouw oude verzekering wel zal opzeggen. Het is bovendien heel verstandig om te kijken op je automatische afschrijvingen of jouw premie niet door twee verzekeraars wordt afgeschreven. Terugdraaien kan je het dan niet, maar je kan dan wel gelijk alsnog je oude verzekering stopzetten.