Dagwaarde auto

Voor de meeste mensen is hun auto een van hun kostbaarste bezittingen. Je zou dan ook niet willen dat er wat mee gebeurt. Toch is het zo dat die mensen bij een ongeluk met hun auto geconfronteerd worden met de term ‘dagwaarde’. Ze ontdekken op dat moment dat hun auto een stuk minder waard is dan ze altijd dachten. We keken voor jou naar de inhoud van deze benaming en naar de manier hoe de hoogte van de dagwaarde wordt bepaald.

 

Is de dagwaarde hetzelfde als de cataloguswaarde

Een fout die veel mensen maken is dat ze de term dagwaarde verwarren met de term cataloguswaarde. Dat is echter een kostbare vergissing. De cataloguswaarde is namelijk de prijs die jouw auto kostte bij aanschaf, inclusief alle accessoires. Het gaat dan dus om de nieuwwaarde van jouw auto. Bij een verzekering zal je echter na de eerste drie jaar niet meer de nieuwwaarde voor jouw auto terugkrijgen wanneer er sprake is van diefstal of een total loss. Op dat moment krijg je enkel nog de dagwaarde vergoed. Die dagwaarde neemt met het jaar af.

 

Hoe wordt de dagwaarde van jouw auto berekend

De hoogte van de dagwaarde van een auto is eigenlijk als volgt berekend; nieuwwaarde minus afschrijvingen is dagwaarde. Afschrijvingen van je auto houdt in; de mate waarin de waarde vermindert door het verstrijken van de tijd. Hoe hoog de afschrijvingen zijn hangt af van een drietal factoren.

  • Leeftijd van je auto. De leeftijd van je auto speelt een belangrijke rol bij de afschrijvingen. Rijd je in een auto van 10 jaar oud, dan is het een ‘oud barreltje’ wat nagenoeg geen dagwaarde meer heeft. Er is al heel veel op afgeschreven.
  • Accessoires op je auto. De accessoires op je auto verhogen de nieuwwaarde. Is je auto al redelijk op leeftijd maar is de waarde hoog door de accessoires, dan zal je alsnog flink wat dagwaarde hebben na 10 jaar.
  • De kilometerstand. Hoeveel jij rijdt met je auto bepaalt eveneens de dagwaarde van je auto. Een hoge kilometerstand zorgt ervoor dat deze namelijk flink wat minder waard is. Heb je een auto van 5 jaar oud met een kilometerstand van 200.000 op de teller, dan is de dagwaarde alsnog redelijk laag.

Een uitzondering op de dagwaarde

Niet in alle gevallen is de dagwaarde van een oude auto redelijk laag; er is uiteraard een uitzondering. Het gaat dan om heel oude auto’s die nog op de weg rijden. Door de leeftijd van de auto zou je bijna in de min komen op het gebied van dagwaarde, maar dat is niet zo. We hebben het over oldtimers. Een auto van minimaal 40 jaar oud die nog op de weg rijdt heeft een hogere dagwaarde. Dat is echter de waarde die een dergelijke auto in de handel nog heeft. Wanneer je wil weten hoe hoog die waarde is zal je navraag moeten doen in het register van het RDW.

 

Wanneer speelt de dagwaarde een rol

De dagwaarde van je auto speelt een rol op een aantal momenten voor jou als bestuurder.

  • De verzekering die je gaat afsluiten
  • Het moment dat je een claim doet bij je verzekeraar.

We hebben die beide momenten voor je toegelicht.

 

Welke verzekering sluit je af

Het is aan jou wanneer je een auto gaat verzekeren welke verzekering je af wil sluiten. Je hebt drie keuzes;

  • Enkel WA. Dit is een verzekering die je afsluit bij een auto van minimaal 8 a 10 jaar oud. Je krijgt alleen nog de schade vergoed die jij bij een ander aanbrengt bij een botsing. De leeftijd en dagwaarde van de auto spelen een belangrijke rol; de dagwaarde van je auto is dan doorgaans nihil. Je auto is het niet meer waard om gerepareerd te worden bij een hoge schade.
  • WA plus. Dit is een verzekering die je kan afsluiten bij een auto tussen 5 en 8 a 10 jaar oud. De auto heeft nog genoeg waarde om verzekerd te worden tegen storm, hagel, brand, diefstal en ruitschade, maar niet genoeg waarde om verzekerd te zijn tegen de schade die door eigen toedoen wordt aangebracht aan jouw auto.
  • Deze verzekering sluit je af bij een auto die tussen 0 en 5 jaar oud is. Je kan hem ook afsluiten bij een oudere auto met een hoger bedrag aan accessoires of bij een luxe auto met een hoge cataloguswaarde die al op leeftijd is. Hiermee ben je verzekerd tegen alle schade, ook de schade door eigen schuld.

Wanneer krijg je de dagwaarde

De dagwaarde van jouw auto krijg je van je verzekeraar op het moment dat deze door een ongeval total loss is. Dit is dus wanneer je door iemand anders bent aangereden. Jouw auto heeft dan enkel nog een dagwaarde oftewel een schrootwaarde. De hoge waarde van de schade weegt niet meer op tegen de lage waarde van jouw auto. Houd er rekening mee dat je van de dagwaarde doorgaans geen nieuwe auto kan kopen.