Autoverzekering buitenland

Wie veel met de auto rijdt komt ook geregeld in het buitenland. Je zal niet de eerste Nederlander zijn die in het buitenland een botsing heeft of betrokken raakt bij een andersoortig ongeval. Het is dan ook goed om vooraf te weten hoe het zit met jouw verzekering wanneer je in het buitenland bent. We hebben een aantal zaken  die je moet weten voor je op een rij gezet.

 

Buitenlanddekking met je WA verzekering

Een autoverzekering sluit je in principe niet alleen af voor in Nederland; de dekking die je hebt op je kale WA verzekering geldt in binnen- en buitenland. Je bent met een WA verzekering verzekerd voor schade die je aanricht aan een ander bij een botsing. Voor je eigen schade door eigen schuld ben je niet verzekerd. Daar verandert niets aan door een verblijf in het buitenland. Je kan echter wel een flink probleem hebben in dit geval; hoe kom je zelf weer thuis wanneer je auto in een buitenlandse garage staat? In dat geval komen zaken als repatriëring en jouw verblijf in het buitenland in beeld. Jij zal wellicht tijdelijk een overnachting moeten boeken in de buurt van de garage waar jouw auto staat. Het zijn zaken waar jij je maar beter tegen kan indekken.

 

Buitenlanddekking met WA beperkt Casco verzekering

Ga je naar het buitenland met je auto die WA beperkt Casco oftewel WA plus verzekerd is, dan heb je een iets ruimere verzekering. Wanneer je te maken krijgt met extreme weersomstandigheden zoals extreme sneeuwval, hagel, storm of iets dergelijks waardoor je schade aan je auto oploopt is deze schade gedekt. Ook is je auto dan verzekerd tegen schade door brand en diefstal. Verder ben je verzekerd tegen schade die jij een ander berokkent; je eigen schade door eigen schuld zal je nog altijd zelf moeten betalen. Jouw buitenlanddekking zal je ook in dit geval zelf moeten afsluiten wanneer het aankomt op repatriëren en verblijf in het buitenland na een ongeval.

 

Buitenlanddekking met WA Allrisk

Wie de meest complete autoverzekering – WA Allrisk – heeft afgesloten voor zijn auto heeft nog de meest complete dekking te pakken. Je bent verzekerd tegen alle zaken die we noemden bij WA beperkt Casco, maar daarnaast ook tegen schade die je door eigen schuld aan je auto hebt. Zo kom je bij een buitenlandse garage niet voor een onverwachtse akelige verrassing te staan; jouw garage zal deze schade voor jou vergoeden. Feit is wel dat je de schade eerst zelf zal moeten voorschieten aangezien een buitenlandse garage niet onder gecontracteerde zorg valt.

 

Een aanvullende verzekering

Wie verstandig is sluit bij zijn autoverzekering een aantal aanvullende verzekeringen af. We onderscheiden twee aanvullingen die heel goed van pas komen wanneer je in het buitenland reist:

  • Pechhulp buitenland. Kom jij in het buitenland langs de weg te staan met pech, dan is het goed om te weten dat je verzekerd bent voor pechhulp. Hoe uitgebreid die verzekering is hangt af van de service van jouw verzekeraar. Veel verzekeraars zullen jou een afsleepservice naar de dichtstbijzijnde garage aanbieden, maar er zijn ook verzekeraars die jou ter plekke kunnen laten helpen, net zoals in Nederland. Men werkt dan samen met een internationale wegenwacht. Dit is een extra pakket wat je kan afsluiten. Denk er in dit geval aan dat je een vervangend vervoer meeverzekert. Let er ook op dat dit gelijkwaardig vervangend vervoer is. Wanneer je met een personenauto rijdt kan dat iedere willekeurige auto zijn maar wanneer je met een camper of rolstoelauto rijdt is het uiteraard wel van groot belang.
  • Rechtsbijstand voor claimen schade. Dit is een verzekering die van pas komt wanneer er een geschil ontstaat met de tegenpartij in geval van schade. Wanneer je uit het buitenland komt sta je dan al gelijk met 0-10 achter. Een verzekering die jou helpt bij het claimen van schade bij de tegenpartij biedt jou de ondersteuning die nodig is in dat geval. Je krijgt op dat moment in geval van een ongeval door eigen schuld geen schade toegekend die niet door jou is berokkend en je krijgt in geval van schade door schuld van de tegenpartij vergoed wat er door de ander is aangericht.

Jouw groene kaart altijd mee

In eigen land ben je niet verplicht om altijd je groene kaart mee te nemen. In het buitenland is dit echter wel verplicht. Je zal dan niets hebben aan een foto op je mobiele telefoon; je zal altijd de originele groene kaart moeten overleggen. Houd hier rekening mee wanneer je naar het buitenland gaat; controleer altijd of je al je verzekeringspapieren bij je hebt. Doe je dit niet en krijg je in het buitenland een aanrijding, dan is de kans groot dat je op dat moment alle schade contant moet betalen en dat je niet verzekerd bent voor de schade die jij hebt aangericht. Het zijn situaties waar je liever niet aan denkt.