Autoverzekering hoe te berekenen?

Wie een auto wil gaan verzekeren heeft vast al een aantal keren op het internet gekeken voor een prijsopgaaf. Wanneer je nog geen gegevens over je auto hebt ingevuld kan je echter kijken tot je een ons weegt; je zal weinig concreets kunnen vinden. De reden hiervan is heel eenvoudig; een autoverzekering wordt samengesteld uit een aantal modules en het basisbedrag hangt af van jouw persoonlijke situatie. We hebben voor jou gekeken hoe de autoverzekering wordt berekend.

 

De situatie van jou

De prijs van een autoverzekering wordt in eerste instantie bepaald door zaken met betrekking tot jouzelf. Een aantal gegevens met betrekking tot jou bepalen de prijs van de autoverzekering nog voordat er ook maar iets wordt toegevoegd aan het basisbedrag. We hebben die zaken voor je op een rij gezet.

  • Je leeftijd. Jouw leeftijd is van het allergrootste belang bij de hoogte van je autoverzekering. Ben je een jongere of jongvolwassene, dan gaat men er vanuit dat je een onbesuisde rijstijl hebt. Men gaat er ook vanuit dat je pas net je rijbewijs hebt en dat je daardoor nog weinig ervaring op de weg hebt opgebouwd. Tot ongeveer 22 jaar betaal je dus voor je verzekering wat meer. Vanaf je 65ste betaal je ook meer voor je autoverzekering. Dat komt doordat senioren vaak een lagere reactiesnelheid hebben. Ook speelt medicijngebruik een rol bij de verkeersveiligheid. Tussen 22 en 65 jaar betaal je dus procentueel gezien het minste voor je autoverzekering.
  • Wie rijdt er met de auto. Wordt een autoverzekering afgesloten, dan wordt er altijd geïnformeerd wie er het meeste mee zal gaan rijden. Geef je als ouder al aan dat dit waarschijnlijk jouw kind zal zijn, dan betaal je ook meer per maand voor de autoverzekering. De reden ligt bij de eerder genoemde factor. Tenzij je zelf naast je kind zit omdat het op jonge leeftijd zijn of haar rijbewijs haalde.
  • Waar woon je. Iedere autoverzekeraar vraagt gelijk naar je postcode wanneer je een autoverzekering wil gaan afsluiten. Dat doet men met een heel goede reden. Woon jij in een drukke stad waar veel verkeer is, dan zal de kans dat je schade rijdt of bij een aanrijding betrokken raakt groter zijn. Woon je echter in een rustige kleine stad of in een dorp, dan zal de kans op schade veel kleiner zijn. De autoverzekeraar weet hoe dit zit aan de hand van de postcode van jouw adres. Die postcode die je aan het begin invult bepaalt dus de prijs van je verzekering. Ook houdt de verzekeraar gegevens bij over criminaliteit in jouw postcodegebied. Je bent ook dan een hogere risicofactor en dat weegt mee in de prijs van jouw verzekering.
  • Je geslacht. Dit klinkt als discriminatie maar bij een aantal verzekeraars betaal je als vrouw meer dan als man voor je autoverzekering. Doordat vrouwen doorgaans sneller iets over het hoofd zien en een ongeluk veroorzaken, maar ook doordat veel schade op auto parkeerplaatsen wordt veroorzaakt en vrouwen doorgaans met de auto de boodschappen doen.

Extra opties bij jouw verzekering

Ga jij een autoverzekering afsluiten, dan kom je bovendien zaken tegen die de prijs zullen ophogen waar je wel zelf zeggenschap over hebt. We hebben er een paar voor je op een rij gezet.

  • Waar wordt jouw auto gerepareerd. Alle verzekeraars hebben hun eigen contracten lopen met schade herstellers. Wanneer jij een vaste garage hebt waar jouw auto gerepareerd wordt wanneer je schade hebt wil je natuurlijk dat dit zonder problemen wordt vergoed. Het is dan ook goed om eerst te informeren bij jouw garage met wie men zaken doet. Die vrijheid van keuze is namelijk ook van toepassing bij autoverzekeraars. Voor een volledige vrijheid betaal je een stuk meer dan bij gecontracteerde garages. Het zou er zelfs op kunnen uitlopen dat je 70 procent van de rekening van je eigen garage vergoed krijgt versus 100 procent bij een gecontracteerde garage.
  • Verkeersrechtsbijstand of niet. Niet iedereen is heer in het verkeer. Wanneer je een aanrijding hebt is het dan ook verstandig om een verkeersrechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Het kost wat meer, oplopend tot 3 a 4 euro per maand, maar wanneer er dan echt een probleem is weet je zeker dat jij niet de dupe wordt van zaken die de tegenpartij probeert te bekonkelen. Iedereen zal immers bij een aanrijding zijn ‘eigen straatje schoonvegen’. Het klinkt dus als luxe maar is het allerminst.
  • Wat voor soort pakket kies je. Ga jij je auto verzekeren, dan kan je kiezen voor WA, WA plus en Allrisk. Voor die laatste twee pakketten zijn overigens namen als WA beperkt casco en WA volledig casco in de omloop. Het heeft betrekking op zaken die onder jouw verzekering vallen. WA is verplicht en het goedkoopste; WA+ is uitgebreider en dekt veel meer schade, en Allrisk is de uitgebreidste die alles inclusief schade aan je eigen auto vergoedt.