Auto kilometers per jaar berekenen

Het is een vraag die alle autoverzekeraars stellen aan jou wanneer jij je auto gaat verzekeren; hoeveel kilometers rijd jij per jaar. Dit is een vraag die men niet voor niets aan jou stelt; hoeveel meer kilometers jij per jaar aflegt op de weg, hoe hoger het risico is wat jij loopt op een ongeval of aanrijding. Het is dan ook zaak om goed te berekenen hoeveel jij aflegt. Je hoeft dat niet tot de kilometer nauwkeurig te doen, maar het is wel goed iom een zo juist mogelijke inschatting te maken. Dat kan je op een aantal manieren doen.

 

Hoe ver rijd jij voor je werk

Woon werkverkeer is voor veel mensen het grootste aandeel van jouw gereden aantal kilometers. Neem de afstand die je aflegt voor je werk op een dag en vermenigvuldig dit met het aantal dagen in het jaar wat jij werkt. Voor een exact aantal kilometers kan je bijvoorbeeld een tool als Google Maps gebruiken. Houd er rekening mee dat je ook wel eens om zal moeten rijden en dat je mogelijk naar klanten toe moet wat het aantal kilometers op de weg nog extra zal verhogen.

 

Extra afstanden binnen de bebouwde kom

De kinderen weg brengen naar school, een boodschap doen, even op visite bij iemand; het zijn allemaal zaken die je doorgaans binnen de bebouwde kom afhandelt. Het zijn maar korte stukjes op een dag maar al met al kan het nog behoorlijk oplopen. Goed om dit mee te berekenen bij jouw aantal kilometers per jaar.

 

Schat correct in maar niet te hoog

Ga jij bij je autoverzekering het aantal kilometers wat je jaarlijks aflegt invoeren, dan zie je dat de premie wat zal wijzigen. Je kan meestal met afstanden van 5000 kilometer per jaar jouw premie afsluiten. Je kan dan voor 5000, 10000, 15000, 20000 et cetera verzekeren. Het is goed om een weloverwogen inschatting te maken van het aantal kilometers maar ga niet zomaar 5000 kilometer daar boven zitten; het komt je duur te staan. Ga echter ook niet uit spaarzaamheid te weinig kilometers aangeven; de reden daarvan zullen we nu uitleggen.

 

Snijd jezelf niet in de vingers

Heb je een aanrijding, dan zal je verzekeraar op het schadeformulier altijd vragen naar de kilometerstand van jouw auto. Dat doet men niet voor de luxe; er wordt dan gekeken of jij wel een juist aantal kilometers per jaar doorgeeft aan jouw verzekeraar. Blijkt dat je opeens 30 procent per jaar meer rijdt dan je had aangegeven bij je verzekering? In dat geval zal het zo zijn dat de verzekeraar die 30 procent in rekening brengt bij het uitbetalen van je schade. Je snijdt dus jezelf in de vingers wanneer je al te spaarzaam bent bij het doorgeven van je aantal kilometers per jaar.

 

Hoeveel rijdt de gemiddelde Nederlander

Er bestaat natuurlijk niet zoiets als iemand die alles gemiddeld doet. Wel is er een gemiddeld aantal kilometers wat een Nederlander op jaarbasis aflegt in zijn auto. In het geval van Nederland heb je het dan over 13000 kilometer per jaar. Daar zit woon-werk verkeer, stukjes binnen de bebouwde kom en familiebezoek bij inbegrepen. Reis je vaak naar het buitenland? Houd er rekening mee dat je dan zomaar op 20000 kilometer uit kan komen.