Autoverzekering wat zijn addertjes onder het gras

Autoverzekering wat zijn addertjes onder het gras

Ga jij je auto verzekeren, dan is dit voor sommigen gesneden koek. Je hebt al veel vaker een autoverzekering afgesloten en weet precies waar je op moet letten. Voor anderen is een autoverzekering iets wat compleet nieuw is. Je belandt in een schimmige wereld waar iedereen jou gouden bergen belooft wanneer jij je auto daar verzekert. We keken voor jou naar zaken waar je absoluut op moet letten wanneer jij je auto verzekert.

  • Hoe zit het met de dekking. Een te goedkope autoverzekering is doorgaans iets waarbij de alarmbellen moeten gaan rinkelen bij jou bij het afsluiten ervan. Dit is namelijk doorgaans het teken dat er iets niet goed gaat bij de dekking van jouw verzekering. Je sluit bijvoorbeeld alleen een WA verzekering af terwijl je een auto hebt die minder dan 8 jaar oud is. Dat houdt in dat jij je auto tegen een laag bedrag verzekert, maar dat vervolgens alleen de schade die jij aan een ander toebrengt vergoed wordt. Dat is niet aantrekkelijk; je komt bij schade aan jouw auto die niet door een ander is aangebracht voor een kostenpost te staan.
  • Hoeveel moet je uiteindelijk betalen voor je verzekering. Hierover bestaan nogal wat meningsverschillen bij verzekeraars. Daar waar je in de reiswereld een compleet overzicht over de samenstelling van de prijs van een reis moet geven ben je bij verzekeringen vogelvrij. De prijs waarmee wordt geadverteerd is vaak zonder assurantiebelasting. Dat kan oplopen tot bijna een tientje per maand; een behoorlijk verschil als je bij het uiteindelijke bedrag uitkomt. Vaak komt daar nog eenmalig een extra administratiebedrag bij en je weet het; de prijs waarmee wordt geadverteerd komt niet in de buurt van wat jij echt per maand betaalt.
  • Pas op met verzekeraars die jou een cadeau geven. Het klinkt heel leuk; een verzekeraar die al zijn nieuwe verzekerden een leuk cadeau aanbiedt. Dat is heel leuk als je een nieuwe klant bent, maar iemand moet die cadeautjes betalen. Vaak zijn dat de reeds verzekerde klanten van die verzekeraar. Op den duur betaal jij dus voor de cadeautjes die de verzekeraar aan anderen geeft en betaal je eigenlijk je eigen cadeau terug.
  • Dit is een term die tegenwoordig steeds vaker gebruikt wordt. Een verzekeraar kan jou verplichten om naar een bepaalde garage toe te gaan wanneer je schade hebt aan je auto. Men heeft dan contracten lopen met die schadebedrijven, en daardoor kan er sneller een schade worden afgehandeld. Heeft een verzekeraar een optie met een vrije keuze voor een schadehersteller, dan zal je doorgaans meer kwijt zijn voor je autoverzekering. Je weet dan echter wel dat je naar een schadeherstelbedrijf in jouw eigen omgeving kan gaan.
  • Gratis schadevrije jaren. Het klinkt eveneens te mooi om waar te zijn; als beginnend bestuurder sluit je een verzekering af waarbij je een aantal schadevrije jaren cadeau krijgt wanneer je begint met rijden. Je begint dan bijvoorbeeld gelijk met 5 schadevrije jaren wat jou een premie voordeel tot wel 50 procent oplevert. Rijd je een keer schade, dan daal je een schadevrij jaar in die ladder waardoor je op 4 schadevrije jaren uitkomt. Wanneer je echter na één jaar en bijvoorbeeld twee schadegevallen wil gaan overstappen naar een andere verzekeraar zet de oude verzekeraar jouw aantal schadevrije jaren waarmee je begon op 0. Je hebt dan -2 schadevrije jaren waarmee je bij de nieuwe verzekeraar begint. Het is dus een leuk aanbod maar ook een truc om jou als klant te behouden.
  • Eigen risico. Kijk altijd goed naar de kleine lettertjes als jij je auto bij een nieuwe verzekeraar wil gaan verzekeren. Vaak is er namelijk sprake van een verplicht eigen risico bij een verzekering. Je kan jouw verzekering dan één tot meerdere tientjes per maand goedkoper afsluiten wanneer je een hoger eigen risico, tot wel 350 euro, afsluit. Je bent dat eigen risico dan wel iedere keer kwijt dat je schade hebt, ook bij een ruitschade. Vergeet dus niet om wat geld apart te zetten wanneer je een dergelijk eigen risico wil afsluiten bij je verzekering. Zo heb je wat geld achter de hand wanneer er eens echt een probleem met je auto is. Wil je echter een lager eigen risico of helemaal geen eigen risico, dan betaal je automatisch per maand meer voor je autoverzekering.
  • Vervangend vervoer of niet. Veel autoverzekeringen bieden jou de mogelijkheid van vervangend vervoer wanneer je auto voor een reparatie of schadeherstel naar de garage moet. Heb jij die optie niet meeverzekerd, dan krijg je met een beetje geluk een fiets mee vanaf de garage. Met pech zal je een auto moeten gaan huren terwijl jouw auto gerepareerd wordt. Dat komt dan voor je eigen rekening; je voordeel omdat jouw verzekering wat goedkoper was gaat dan op aan het vervangend vervoer.