Aanvullende verzekeringen

Ga je een auto verzekeren, dan kom je een aantal zaken tegen. Je werkt je door een hele vragenlijst heen en in die lijst worden jou keuzes voorgelegd. Het gaat om zaken die je in combinatie met je autoverzekering kan afsluiten. Deze aanvullende verzekeringen heb je niet per definitie nodig. Je bent dan ook niet verplicht om ze af te sluiten. De meeste mensen sluiten echter wel meerdere aanvullende verzekeringen af; ze willen daarmee extra kosten in de toekomst als er eens wat met de auto aan de hand is indekken.

 

Waar ligt de grens?

Niet iedere autoverzekeraar zal jou dezelfde aanvullende verzekeringen aanbieden. Dat komt doordat sommige autoverzekeraars deze zaken al standaard bij hun basisverzekering hebben inbegrepen. We zullen de autoverzekeringen noemen die je aanvullend kan afsluiten en ze kort omschrijven.

 

Verzekeringen voor de inzittenden

Krijg je met jouw auto ooit een aanrijding, dan is de kans groot dat niet alleen je auto maar ook jij en je passagiers schade hebben. In het ergste geval kan er sprake zijn van overlijden of blijvende invaliditeit. Met een ongevallen-inzittendenverzekering krijg jij in deze situatie bij letselschade een vast bedrag uitgekeerd. Denk eraan dat dit maar een heel beperkte aanvulling is; beter is het om te kiezen voor de Schadeverzekering inzittenden. In dat geval krijg je een vergoeding wanneer jij, je medepassagiers of jullie spullen beschadigd raken bij een ongeval. Deze laatste optie zal een paar euro per maand duurder zijn maar het is de meest dekkende methode om je te verzekeren tegen persoonlijke schade.

 

No claim beschermer

Ieder jaar bouw je een stap op de no claim ladder op. Dat wil zeggen dat je bij een jaar rijden zonder dat jij schade veroorzaakt een percentage minder premie gaat betalen. Heb je eens schade, dan doe je een stap terug op deze ladder. Je betaalt dan opeens minimaal 10 procent meer premie. Met een no claim beschermer mag je eens per jaar een schade declareren zonder dat dit ten koste gaat van je no claim korting. Je aantal schadevrije jaren daalt echter wel; ga je naar een andere autoverzekeraar toe, dan kom je erachter dat je toch meer premie moet gaan betalen per maand.

 

Rechtsbijstandsverzekeringen

Rechtshulp bij een autoverzekering is niet iets wat vanzelfsprekend wordt afgegeven. Je zal dan ook extra rechtsbijstandsverzekeringen voor in de auto moeten afsluiten. Alleen dan weet je zeker dat een verzekeraar ook jouw gelijk kan behalen in een situatie waarin jouw gelijk niet direct te bewijzen is. Je kent technisch drie rechtsbijstandsverzekeringen.

  • Rechtsbijstand algemeen. Veel verzekeraars bieden jou de gelegenheid om een rechtsbijstand verzekering af te sluiten. Dat kan je algemeen doen, zonder dat het gelijk betrekking heeft op je auto. Wanneer er echter een geschil met iemand is met betrekking tot jouw auto of het verkeer kan je wel gebruik maken van deze algemene rechtsbijstandsverzekering. Er wordt echter wel rekening gehouden met de datum waarop je een dergelijke verzekering afsluit. Zie jij een geschil aankomen, dan kan je niet ad hoc een dergelijke verzekering afsluiten. Er wordt bijstand verleend in het geval van een onvoorziene situatie. Vaak hanteert een verzekeraar dan ook een termijn van een jaar waarin je eerst premie betaalt alvorens een claim te mogen indienen.
  • Deze verzekering biedt jou een heel beperkte dekking. Het is een verzekering die jou helpt om schade te verhalen op de tegenpartij bij een schade. Jij kan je onschuld bewijzen na een ongeval met deze verzekering. Denk eraan; in het geval van opzet van jouw kant kan je uiteraard niets claimen met deze verzekering.
  • Rechtsbijstandsverzekering voor motorvoertuigen. Juridisch advies en rechtshulp krijg je vergoed wanneer je deze verzekering afsluit. Het gaat dan niet alleen om jouw onschuld bewijzen bij een ongeluk, maar ook bijvoorbeeld hulp bij de strafvervolging na een verkeersovertreding. Heb je een probleem met de garage over jouw auto, dan kan je ook hulp krijgen via deze verzekeringsvorm.

Pechhulp verzekeren
De Wegenwacht was voorheen de enige mogelijkheid om je te verzekeren in het geval van pech. Door de pechhulp verzekeringen die verzekeraars aanbieden kan je tegenwoordig gebruik maken van pechhulp via een bepaald extra bedrag wat je betaalt bovenop je basisverzekering die je voor de auto afsluit. Dat bedrag voor pechhulp is een ding op zich. Afhankelijk van de waarde van je auto betaal je een bepaald bedrag per maand. Wanneer je echter die kosten met twaalf vermenigvuldigt kom je soms tot een bedrag waarvoor je beter wel naar de concurrentie toe kan gaan. Daarnaast is er nog een verzekeringsvorm waarbij je pechhulp afkoopt. Je bent in dat geval niet maandelijks aan het betalen voor pech die je eigenlijk nooit hebt. Wanneer je deze verzekering afsluit krijg je per oproep die je doet voor assistentie bij pech een bedrag in rekening gebracht. Je betaalt dan dus eigenlijk meer voor een aparte oproep maar aangezien je bijna nooit een oproep hoeft te doen ben je al met al goedkoper uit.